Novalić s poslodavcima

Novalić: Prihvaćamo da se mora smanjiti opterećenje na rad, obveze na plaću i parafiskalni nameti

novalic
19.09.2016.
u 17:14

Za radikalno smanjenje obveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sustavu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo, istaknuo je Novalić

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poreznu reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića s članovima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i brojnim gospodarstvenicima u Zenici.

Ideja organizatora, Udruženja poslodavaca, bila je prezentacija reformske agende s pozicije Vlade FBiH, kako će se ona provoditi u naredne dvije - tri godine, s naglaskom na probleme opterećanja na rad, što najviše u ovom trenutku zanima poslodavce.

- Pokušavamo da, kao partneri, imamo jednu vrlo aktivnu ulogu, tako da smo već Vladi prezentirali svoja razmišljanja i usmjerenja. Smanjenje doprinosa može značajno smanjiti nezaposlenost u FBiH, ali i shvaćamo da će Vlada, s druge strane, imati pad prihoda u fondovima. Spremni smo napraviti takav model s realiziracijom u više faza, koje će kasnije donijeti smanjenje doprinosa - kazao je za Fenu predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Broj sudionika ovog radnog sastanka pokazao je kako značaj teme od općeg interesa i da je ovo jedna od ključnih stavki reformske agende, ali i da je neophodna izmjena politike u poreznim opterećenjima rada.

- Prihvaćamo zahtjev poslodavaca da se mora smanjiti opterećenje na rad, obveze na plaću i parafiskalni nameti, i mi smo u Vladi već u postupku smanjenja parafiskalnih nameta. Već su skinuti neki parafiskalni nameti za šume i turizam, a sada smo u pismu namjere da se umanje i neka druga davanja. Za radikalno smanjenje obveza moraju se napraviti drugi zahvati u poreznom sustavu, kao što su porezi na višak imovine, luksuz, na hazardne igre, koncesije i drugo. Mi smo napravili popis svih parafiskalnih nameta koji nisu na razini Federacije, ostali su stvarno mnogobrojni nameti na razini županija i općina, ali ćemo sa županijama tražiti eliminaciju tih parafiskalnih nameta - istaknuo je premijer Novalić.

Sastanak je otvorio brojne teme za dijalog uoči donošenja izmjena u zakonima u skladu s planiranom poreznom reformom, koji moraju naći svoje mjesto na dnevnim redovima Parlamenta FBiH i županijskih skupština u cilju pronalska rješenja za rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?