Vlada FBiH

Novalić: Za braniteljski dodatak potrebno još 770 milijuna KM

24.06.2017.
u 14:30

Novalić iznio je podatak da trećina federalnog proračuna bude utrošena na različita davanja za braniteljske populacije.

Ukoliko bi se uveo braniteljski dodatak u Federaciji BiH dvije trećine proračuna bilo bi izdvajano za braniteljsko-invalidsku zaštitu, rečeno je danas nakon sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj je jedna od točki dnevnog reda bilo upravo rješenje pitanja razvojačenih branitelja. 

Grupa razvojačenih branitelja prije 13 dana pješke je iz Tuzlanske županije došla pred zgradu Federalne vlade gdje traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra branitelja, braniteljski dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje financiranja braniteljskih udruga te besplatno liječenje.

Iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata istaknuto je da je u okviru zakonskih nadležnosti i u suradnji s Koordinacijom braniteljskih udruga poduzeto više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika braniteljske populacije.

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je danas da je Vlada zaključila da je većina zahtjeva branitelja već ispunjena, naglašavajući da su zakoni upućeni u parlamentarnu proceduru od kojih je jedan uspostavljanje jedinstvenog registra branitelja. 

Pozvao je okupljene ispred zgrade da imenuju svoje predstavnike i razgovaraju s nadležnima u Vladi FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznio je podatak da Vlada izdvaja 570 milijuna KM za braniteljske populacije od 1,9 milijardu KM prihoda, što znači da trećina federalnog proračuna bude utrošena na različita davanja za braniteljske populacije.

On je danas pojasnio da bi bilo potrebno osigurati još 770 milijuna KM, a to bi utjecalo na sve tijekove u Federaciji BiH, a Vlada će stoga o tome upoznati sve zainteresirane budući da sama na sebe ne može preuzeti tu odgovornost.

U Federaciji BiH trenutno je 1.601 udruga branitelja, a Novalić kaže da bi bilo dobro da postoji samo jedno to bi im olakšalo komunikaciju, međutim, Ustav FBiH jamči slobodu udruživanja.

Do sada je izdvojeno 10 milijardi KM za braniteljske naknade, a 570 milijuna je najveći iznos za braniteljsku zaštitu koji se izdvaja u regiji, istaknuto je također nakon sjednice Federalne vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?