Nakon 7 godina

Novcem od pristojbe za gorivo formirat će se dovoljno naftnih rezervi u FBiH

19.04.2021.
u 20:30

Novac naplaćen od pristojbi na promet nafte i naftnih prerađevina u razdoblju od 2019. do 2020. godine, odlukom federalne Vlade, bit će usmjeren na konačno formiranje dovoljnih količina naftnih rezervi, piše Večernji list BiH. 

Troškovi

Prema odluci Vlade FBiH, koju je predložilo Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, od prikupljenih pristojbi obavit će se kupnja naftnih prerađevina u cilju formiranja rezervi naftnih prerađevina, ugovaranja osiguranja rezervi naftnih prerađevina. Dio prikupljenoga novca bit će usmjeren za stalni nadzor i kontrolu kakvoće rezervi naftnih prerađevina te osiguranje tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta za skladištenje naftnih prerađevina, uključujući nabavu ili izgradnju novih skladišta, i za pokrivanje troškova rada operatora, u ovom slučaju Naftnih terminala Federacije BiH. Spomenimo kako su više puta vlasti u Federaciji BiH upozoravane da se novac od prikupljenih pristojbi iz prodaje nafte i naftnih prerađevina nenamjenski troši. Još 2018. godine Vladi i Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije upućeno je izvješće prema kojem je Operator - Terminali FBiH iz pristojbe po Zakonu o naftnim prerađevinama u FBiH ostvario iznos od 9,657.030,17 KM. No u izvješću je navedeno kako 2018., kao i ranijih godina, nije osiguravao rezerve naftnih prerađevina i nije kontrolirao njihovu kvalitetu. U stavci osiguranja tehničko-tehnološke ispravnosti postrojenja i skladišta za skladištenje naftnih prerađevina za pristojbe je utrošeno 1381,60 KM. Ukupan iznos neutrošenih sredstava za tu namjenu je 3,355.402,09 KM. Za nabavu ili izgradnju novih skladišta nije bilo planiranih sredstava, kao ni za otplatu ranijih kredita. Prema izvješću Operatora - Terminala Federacije BiH, ukupno je za troškove zaposlenih i ostale troškove utrošeno 2,381.889,88 KM te je navedeno kako je taj iznos manji u odnosu na plan namjenskoga utroška sredstava za 2018. za tu namjenu za 377.123,64 KM.

Uspostava rezervi

Prema odluci Vlade FBiH, sva neiskorištena ili više ostvarena sredstva na temelju pristojbe Operator - Terminali FBiH prenosi u sljedeću godinu i razmjerno ih koristi za utvrđene namjene. Za realiziranje te odluke zadužuju se Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije i Operator, svatko u okviru svoje nadležnosti. Još 2014. godine donesenim Zakonom o naftnim prerađevinama u FBiH uređuje se strategija razvoja naftnog sektora. Tada je utvrđeno da je pristojba za uspostavu rezervi naftnih prerađevina javni prihod namijenjen za uspostavu rezervi naftnih prerađevina u FBiH. Uspostava operativnih zaliha naftnih prerađevina znači količine naftnih prerađevina koje, za svoje potrebe, formiraju obveznici osiguranja operativnih zaliha radi osiguranja stabilnosti opskrbe u slučaju kratkotrajnih prekida u opskrbi tržišta Federacije BiH.

Zakonom koji je stupio na snagu 10. srpnja 2014. propisana je obveza plaćanja pristojbe za uspostavu naftnih rezervi u iznosu od 0,01 KM po litri naftnih prerađevina za sve uvoznike nafte i naftnih prerađevina. Tada su tvrtke koje se bave biznisom upozorile javnost kako će one platiti pristojbu u iznosu od 0,01 KM po litri namijenjenu za financiranje uspostavljanja rezervi naftnih prerađevina u FBiH. Novi zakon je za sve krajnje potrošače predvidio da su dužni platiti pristojbu na naftu i naftne prerađevine, a koja iznosi 0,01 KM po litri. Taj jedan fening pristojbe po litri goriva obračunava se dodatno na već istaknutu cijenu goriva koju je prodavač prijavio kod Federalnog ministarstva trgovine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?