Odluke Agencije za bankarstvo zbog krize

Nove mjere u FBiH će ublažiti rizik od većeg rasta kamata

09.04.2023.
u 09:47

U svrhu ublažavanja rizika izazvanih značajnim rastom referentnih kamatnih stopa, inflacijom i drugim poremećajima koji mogu imati negativne učinke na tržište Federacije BiH, Agencija za bankarstvo ovog entiteta ovih je dana, a postupajući po zakonskim odredbama i nadležnostima, donijela nove podzakonske akte kojima želi ublažiti rizik od rasta kamatnih stopa, kao i ograničiti izloženost banaka.

Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke i odluka o dopuni odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, kao i nastavak aktivnosti Agencije u 2023. način su dodatnog usmjeravanja, kako su objasnili, na očuvanje ekonomije i izbjegavanje prenošenja negativnih učinaka s drugih tržišta. U odgovoru Večernjem listu iz Agencije za bankarstvo FBiH objasnili su kako su tijekom 2022. donosili odluke kojima su se nastojali ograničiti rizici i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na tržištima izvan BiH. Uspostavljena su, ističu, načela djelovanja koja uvažavaju posebnosti monetarne politike i tržišta u BiH, kao i specifičnosti našeg bankarskog sustava. - U prvih šest mjeseci primjene odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, od listopada 2022., održana je opća povoljna razina kamatnih stopa na tržištu uz izbjegavanje povećanja razine kamatnih stopa za nove plasmane od banaka. Iznimno, zabilježene su promjene razine kamatnih stopa za kredite koji su ugovoreni tijekom ranijeg razdoblja i vezani su uz referentne kamatne stope iz Europske unije, ali dominantno, ne iznad razine koja se smatra značajnom u smislu donesenih odluka (do 200 b. p. ili 2%) - naglasio je Jasmin Mahmuzić, ravnatelj Agencije za bankarstvo FBiH. Procjenjuje da je dosadašnje pravodobno postupanje Agencije imalo iznimno korisne šire učinke za očuvanje poslovnog ambijenta, zaštitu interesa korisnika financijskih usluga i stabilnosti bankarskog tržišta. U uvjetima i dalje mogućih značajnih poremećaja na vanjskim tržištima, ciljevi Agencije - očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sustava postižu se, poručili su, dodatnim i privremenim usmjeravanjem upravljanja rizicima i kroz upravljanje strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima izvan BiH. Iz Agencije su objasnili kako odluke predstavljaju dodatno usmjeravanje banaka za upravljanje rizicima promjena razine kamatnih stopa, uz istodobno poticanje kreditne aktivnosti i jačanje konkurencije na domaćem tržištu. Kako je prvobitno predviđeno odlukama iz listopada 2022., privremene mjere s učincima na razinu kamatnih stopa primjenjivat će se do kraja 2023. Kada je riječ o postojećoj odluci, u njoj je definirano da je, ako banka očekuje da će nastati značajni rast kamatne stope za korisnika kredita s kojim je ugovorila kredit s promjenjivom nominalnom kamatnom stopom, banka dužna procijeniti utjecaj takvog rasta kamatne stope u okviru procesa praćenja rizičnosti kreditne izloženosti prije početka primjene izmijenjene stope.

U skladu s rezultatima procjene iz ovoga članka odluke banka neće primijeniti značajni rast kamatne stope ako će to dovesti korisnika financijske usluge u status neizmirenja obveza u skladu s člankom 20. odluke o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka. Banka može korisniku financijske usluge ponuditi mogućnost modifikacije kreditne izloženosti u cilju nastavka urednog izmirenja obveza. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije