Ljubuški Gradski Dječji vrtić 1. studenoga otvara podružnicu u Vitini

Novi dječji vrtić u sklopu Osnovne škole Tina Ujevića pridonijet će kvalitetnijem odgoju predškolske djece

21.09.2020.
u 16:18

Gradski Dječji vrtić Ljubuški za nešto više od mjesec dana otvara svoju podružnicu u Vitini. Riječ je o projektu za koji su zanimanje pokazali roditelji te koji će pridonijeti odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi.

Više skupina

Prema riječima ravnatelja Dječjega vrtića Ljubuški Viktora Grbavca, radovi na završetku podružnice u Vitini bit će završeni do 1. studenoga. “Riječ je o podružnici Dječjeg vrtića Ljubuški koja će se nalaziti u sklopu Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini.

Ovoj podružnici gravitiraju djeca iz mjesnih zajednica Vitina, Proboj, Otok, Gornja Vitina, Grljevići, Veljaci, Klobuk, Vojnići i Dole”, navodi Grbavac. Dodaje kako će vrtić imati više skupina. “Planiramo otvoriti dnevnu brigu za djecu, tzv. učilicu, koja će primati djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Naime, s obzirom na to da brojni roditelji rade i nisu u mogućnosti djecu ostaviti samu kod kuće, zamišljeno je da djeca prije odlaska u školu borave u prostorijama predškolske ustanove gdje će im biti osiguran doručak i ručak te kvalitetna priprema za nastavu“, objašnjava Grbavac.

Uz učilicu, podružnica u Vitini imat će standardne mješovite skupine od tri do šest godina, a realizacijom ovoga projekta otvara se šest novih radnih mjesta. Inače, Dječji vrtić Ljubuški tijekom protekle četiri godine pretvorio se u vodeću predškolsku ustanovu na području Zapadnohercegovačke županije. Jedini je ovo vrtić na području ove županije te jedan od četiriju u Federaciji BiH koji ima certifikat “Vrtić – prijatelji zdrave prehrane”.

Djelatnici ovoga vrtića sudjelovali su u višemjesečnom programu u cilju ispunjavanja kriterija za dodjelu naslova “Vrtić – prijatelj zdrave prehrane”, međunarodnog sustava koji je razvila Svjetska zdravstvena organizacija za promoviranje zdrave prehrane i prevenciju oboljenja vezanih za nepravilnu prehranu.

Osim zdravih prehrambenih navika, vrtić je svojim polaznicima osigurao i besplatne aktivnosti poput rukometa, plesa, engleskoga jezika, tečaja crtanja i slikanja... Zahvaljujući angažmanu prvenstveno direktora Grbavca, u obnovu vrtića uloženo je oko 700.000 konvertibilnih maraka. Spomenutim sredstvima povećani su kapaciteti vrtića za čak 50 posto.

Uz veći broj prostorija, nadogradnjom vrtića uređena je dvorana od 200 kvadrata s umjetnom travom koja djeci omogućava sportske aktivnosti neovisno o vremenskim uvjetima.

Projektom energetske učinkovitosti izmijenjeni su svi otvori, postavljena stiropor-fasada te je urađeno utopljavanje krova. Značajan dio spomenutih sredstava utrošen je i na renoviranje unutrašnjosti objekta, što je uključivalo postavljenje novih podova, vrata, namještaja...

Jedini je ovo vrtić na području Hercegovine koji je ispunio uvjete natječaja Češke razvojne agencije te je, u suradnji s češkim veleposlanstvom u Bosni i Hercegovini, realiziran projekt postavljanja najsuvremenijega centralnog grijanja. Riječ je o projektu vrijednom 118.000 eura.

Igralište i nogostup

Uz grijanje, vrtić ima i klimatizacijski sustav, a uređeno je i veliko igralište na otvorenom s južne strane vrtića.

Uz opremanje podružnice u Vitini, planiran je završetak uređenja prilaza vrtiću. “U planu je asfaltiranje prilaza vrtiću te gradnja nogostupa od glavne ceste do ulaza u dvorište vrtića”, zaključio je ravnatelj Viktor Grbavac.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?