Željana Zovko

Novi europski Bauhaus nudi inovativna i sigurna rješenja za održivu gradnju uz očuvanje naše kulturne i povijesne baštine

željana zovko
Igor Kralj/Pixsell
12.07.2022.
u 17:22

Odbor za kulturu i obrazovanje (CULT) usvojio je na današnjoj zajedničkoj sjednici s Odborom za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) izvješće o Novom europskom Bauhausu. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je izrazila zadovoljstvo usvajanjem navedenog izvješća na kojem je radila u ime Kluba zastupnika EPP-a.

“Novi europski Bauhaus nudi inovativna i sigurna rješenja za održivu gradnju uz očuvanje naše kulturne i povijesne baštine”- naglasila je Zovko, dodavši kako najvažnijim smatra što je u izvješće uspjela uključiti element sigurnosti gradnje koji će zaštiti građane u prirodnim i ljudski uzrokovanim nepogodama, proširenje Novog europskog Bauhausa na zemlje u europskom susjedstvu i sve zainteresirane partnerske države te poštivanje zemljopisne ravnoteže pri provedbi inicijative na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Pored toga, Zovko je prilikom pregovora istaknula važnost što preciznijeg definiranja načela i ideje Novog europskog Bauhausa i osiguravanja odgovarajućeg proračuna za njegovu provedbu. Jednako tako, pozvala je Europsku komisiju i države članice da redovito razmjenjuju informacije za daljnje usavršavanje inicijative te da države članice kao glavni terenski partneri Novog europskog Bauhausa dodatno potaknu njegovu provedbu kroz uključivanje Novog europskog Bauhausa u nacionalne politike.

“Sada imamo priliku doista oblikovati našu budućnost na lijep, uključiv i održiv način. Učinimo Novi Bauhaus stvarnošću za svakog građanina”- zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Novi europski Bauhaus predstavljen je u rujnu 2020. godine, a njegov cilj je stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih životnih prostora kroz spajanje svijeta kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti. Zovko od početka aktivno radi na razvitku inicijative, doprinijela je osnivanju prijateljske skupine zastupnika EP-a za NEB, a posljednjih mjeseci je kao izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a u Odboru CULT radila na parlamentarnom izvješću o Novom europskom Bauhausu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije