Radovi kroz Hercegovinu napreduju

Novi kilometri autoceste, trasa Počitelj - Zvirovići se asfaltira

27.10.2021.
u 14:00

Asfalt se postavlja na dijelu poddionice od spoja s poddionicom Buna - Počitelj do podvožnjaka na petlji Počitelj u dužini od 850 metara. Poddionica Počitelj - Zvirovići dio je dionice Počitelj - Bijača

Radovi na dijelu poddionice Počitelj - Zvirovići privode se kraju. Javno poduzeće Autoceste FBiH objavilo je na svojoj službenoj stranici na Facebooku fotografije koje pokazuju kako se na dijelu ove poddionice već postavlja prvi sloj asfalta, piše Večernji list BiH. 

Zahtjevnost radova

Kako navode iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH, asfalt se postavlja na dijelu poddionice od spoja s poddionicom Buna - Počitelj do podvožnjaka na petlji Počitelj u dužini od 850 metara. Poddionica Počitelj - Zvirovići dio je dionice Počitelj - Bijača. Duga je 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tunel Počitelj (L=1200 metara), tri vijadukta ukupne dužine 250 metara i otvorena trasa. LOT 2 je most Počitelj dužine 980 metara. Most Počitelj je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastoga poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stupovi mosta visoki su 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj - Zvirovići potpisan je 20. lipnja 2019. godine. Izvođač radova je China State Construction Engineering Limited (Kina), a vrijednost ugovora je 56,522.840,50 eura bez PDV-a. Izvođač radova za LOT 2 (most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbajdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28,114.889,53 eura bez PDV-a. Izgradnja poddionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenoga s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima EU-a u visini od pet milijuna eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Važnost projekta

Inače, nedavno je održan sastanak na kojem se razgovaralo o ubrzanju svih aktivnosti na izgradnji koridora Vc. Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar prometa i veza Denis Lasić i v. d. direktora Autocesta Elmedin Voloder te predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB). Riječ je o aktivnostima u cijelom lancu realizacije ovog projekta: od inicijativa za rješavanje financiranja, preko izdavanja okolišnih dozvola do evaluacije ponuda izvođača radova i njihova konačnog izbora u procesu javnih nabava. Uzimajući u obzir da postoji puno čimbenika koji mogu utjecati i usporiti realizaciju pojedinih dionica, od zahtjeva lokalnih zajednica, trajanja administrativnih procedura i trajanja postupaka javnih nabava, ocijenjeno je da postoji spremnost svih aktera kako bi procedure bile pojednostavljene i međuresorna suradnja intenzivirana. S tim ciljem, na sastanku je dogovoreno osnivanje međuresorne radne skupine koja će rješavati tehnička pitanja, a činit će je predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u FBiH uključenih u projekt izgradnje autoceste te vanjski suradnici - stručnjaci za pojedine oblasti.

Zadatak ove skupine, kako je navedeno, je da, kroz koordinirano djelovanje i pravodobnu razmjenu informacija, radi bržeg rješavanja postojećih problema u realizaciji ali, što je i važnije, upućuje na predstojeće aktivnosti u cilju ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?