Nisu samo neovisni kandidati iznenađenje izbora

Novi signali na političkoj sceni nakon pobjede Abdića te pada najjačih utvrda SDS-a i SDP-a Nevesinje Sarajevo

24.10.2016.
u 08:00

Nisu samo trijumfi osam neovisnih kandidata bili iznenađenje na proteklim lokalnim izborima u BiH, bilo je i drugih, poput pada pojedinih utvrda u kojima je dominirala dvadeset godina jedna politička stranka, odnosno načelnik iz jedne stranke. Također se može govoriti i o povratku “otpisanih”, poput kladuškog Babe - Fikreta Abdića, koji se na političku scenu BiH vratio na velika vrata. Iako je za nekoga povratak Fikreta Abdića iznenađenje, za mnoge Kladušane i nije jer se njegov povratak strpljivo i dugi niz godina očekivao s obzirom na okolnosti kroz koje je popularni Babo prolazio, piše Večernji list BiH.

Frustracije u Sarajevu

Fikret Abdić Babo je u svojoj 77. godini doživio pravi trijumf. Na izborima za načelnika Velike Kladuše dobio je gotovo dva puta više glasova od najjačeg konkurenta. Abdić je na slobodi četiri godine, nakon što je odslužio malo manje od 11 godina zatvora zbog uspostave samozvane “Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne”, suprotno Ustavu BiH, i zbog osnivanja logora kroz koje je prošlo oko 5000 ljudi. No, fanatičnu potporu stanovnika Velike Kladuše očito nikada nije izgubio. Naime, prema podacima Izbornog povjerenstva, kandidat Laburističke stranke Fikret Abdić Babo dobio je 8915 glasova, dvostruko više od konkurenta Ademira Mulalića (DNZ BiH) koji je dobio 4757 glasova. Laburistička stranka osnovana je 2013. u Velikoj Kladuši, a vodi je Abdićeva kći Elvira. Fikret Abdić u Hrvatskoj je osuđen zbog ratnih zločina na 15 godina zatvora. Nakon odslužene dvije trećine, deset godina i devet mjeseci, pušten je iz pritvora u Puli prije isteka kazne 2012. godine. Fikret Abdić jedna je od najživopisnijih političkih ličnosti iz vremena jugoslavenske krize i ratnog raspada zemlje. Tvorac Agrokomerca, gospodarskog čuda Cazinske krajine, bez problema je mijenjao političke prijatelje, a osuđivan je najprije zbog izdavanja mjenica bez pokrića. Unatoč svemu, pod njegovim rukovođenjem Agrokomerc je postao jedan od giganata jugoslavenske ekonomije, a radnici su živjeli svoj socijalistički san i obožavali Babu, kako su ga svi zvali. Među Bošnjacima, naime, i dalje ima status izdajnika, ali ga pristaše, a njihov broj nije mali, unatoč osudi za ratni zločin, i dalje podržavaju. U političkim igrama cijelo vrijeme je tražio saveznike, koketirajući 1990. s reformistima Ante Markovića, da bi nakon toga podržao Stranku demokratske akcije Alije Izetbegovića te je na izborima za tadašnje Predsjedništvo BiH bio jedan od triju predstavnika muslimanskog naroda. Ispostavilo se, i najuspješniji kandidat jer je od svih sedam izabranih članova pokupio najviše glasova.

Iznenađenja ili očekivanja

Unatoč rezultatu, mjesto predsjednika morao je prepustiti Aliji Izetbegoviću, kada i počinje njegova politička marginalizacija. U tom je razdoblju pokušavao Cazinsku krajinu spasiti od ratova koji su u Hrvatskoj i BiH već uvelike bjesnili, sve je više surađivao s vlastima Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i Hrvatske republike Herceg Bosne, istodobno dolazeći u sukob s vlastima u Bihaću koje su bile lojalne Izetbegoviću. U Hrvatskoj se nastavio baviti poslom, dok su istodobno stizali zahtjevi bh. vlasti da mu se sudi zbog ratnih zločina, koji su bili stalno odbijani, s obzirom na to da je imao status državljanina Hrvatske. Ipak, nakon svega ostaje pitanje što će učiniti čovjek u poznim godinama, kojeg neki obožavaju, a pojedinci u BiH mrze. No, nije samo povratak Babe na političku scenu BiH iznenađenje, iznenađenje je i pad višegodišnjih utvrda pojedinih stranka i načelnika. U prvom redu tu treba istaknuti Nevesinje u kojem je SNSD srušio SDS nakon 20 godina. Novi načelnik općine Nevesinje je Milenko Avdalović iz SNSD-a. Avdalović je dobio povjerenje 3829 građana, a kandidat SDS-a Momčilo Šiljegović 3145. Svakako je važno spomenuti i konačni pad SDP-ove utvrde u sarajevskoj općini Centar. SDP je vladao ovom općinom 16 godina, i sve ove godine načelničko mjesto je bilo njegovo. Na proteklim izborima konačno je došlo do smjene jer je kandidat koalicije SDA - SBB Nedžad Ajnadžić pobijedio u utrci za načelnika općine Centar u Sarajevu. S druge strane, pojedini su neovisni kandidati, iako nisu uspjeli dobiti načelničko mjesto, privukli veliku pozornost javnosti. Neki od njih su Damir Nikšić koji je kao neovisni kandidat ostvario relativno dobar uspjeh u borbi za načelnika općine Centar Sarajevo, te Konstantin Savić kojeg skroman rezultat osvojen u svojstvu kandidata za načelnika općine Teslić nije obeshrabrio te najavljuje daljnje političko djelovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?