Diplomatska ofenziva

Novi uspjeh: BiH očekuje članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u 2016.

20.04.2016.
u 07:00

“Zadovoljan sam i krećemo se u okviru mape puta koju je utvrdilo Vijeće ministara i Predsjedništvo, a po kojoj je planiran naš ulazak u WTO do kraja godine”, rekao je Tinjak

Izaslanstvo BiH je na krilima napretka na euroatlantskom putu nastavilo svoju diplomatsku ofenzivu prema članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) na sastancima koje su dužnosnici ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te vanjskih poslova imali s predstavnicima ove svjetske organizacije, kao i zemalja koje uvjetuju članstvo BiH u WTO.

Nema opravdanja

Tajnik u resoru vanjske trgovine Hamdo Tinjak je u pratnji stalne predstavnice BiH pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi veleposlanice Lucije Ljubić, koja je među najzaslužnijima za ponovno otvaranje vrata u WTO, jučer razgovarao u tajništvu ove svjetske organizacije. 
“Zadovoljan sam i krećemo se u okviru mape puta koju je utvrdilo Vijeće ministara i Predsjedništvo, a po kojoj je planiran naš ulazak u WTO do kraja godine. Do kraja lipnja trebali bismo okončati sve razgovore koji se odnosne na vanjskotrgovinski režim, poštovanje propisa WTO-a i mi tu stojimo odlično. Jedino otvoreno pitanje vezano je uz Federalni zakon o trgovini i o tome nema više nikakva opravdanja”, rekao je Tinjak za “Večernjak. Prema njegovim riječima, još ostaje u bilateralnim odnosima riješiti prijepore s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

Pozitivni trenutak

Članice WTO-a Ukrajina i Rusija žele slobodnu trgovinu, dok pak Brazil traži bescarinski uvoz goveđeg i pilećeg mesa u BiH, što je za bh. stranu neprihvatljivo. S druge pak strane, Zakon o unutarnjoj trgovini FBiH najviše koči proces na putu k WTO. Od samog početka primjene, zakon je sporan iz više razloga. Sporno je to što se njime propisuje da prodajni objekti površine veće od tisuću četvornih metara u svom asortimanu moraju imati zatupljeno 50 posto domaćih proizvoda. Iako su izmjene zakona dobile potporu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u ljeto 2014. godine, krajem 2015. godine Vlada FBiH ga povlači na doradu. I od tada je skoro tri godine put BiH prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji blokiran. 

Ključne riječi
wto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije