Ustavni sud BiH

Novi zahtjev za ukidanje Dana Herceg Bosne

28.11.2015.
u 07:40

Izetbegović zadovoljan odlukom o ukidanju Dana Republike Srpske, a Dodik najavio povlačenje iz zajedničkih institucija

Seada Palavrić, Mirsad Ćeman, Contance Grewe, Margarita Caca Nikolovska i Tudor Pantiru presudili su kako je Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. siječnja neustavan ističući kako se njime potiče neravnopravnost konstitutivnih naroda koji žive u tom entitetu, piše Večernji list BiH. Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je odlukom objavljenom nakon zasjedanja u Sarajevu konstatirao kako entitetski zakon nije u skladu s Ustavom BiH i međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Uz izdvojena i protivna mišljenja, odluka je donesena, kako doznajemo, nadglasavanjem, što je i do sada bila praksa u nekoliko politički vrlo prijepornih slučajeva.

Nova inicijativa

Odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju Dana Republike Srpske 9. siječnja izazvala je duboke podjele u bosanskohercegovačkome društvu, te prijeti zaustaviti važni reformski proces, dok, pak, podnositelj žalbe bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavljuje i inicijativu za ukidanje Dana Herceg Bosne iako je, uspostavom FBiH i prihvaćanjem zakonodavstva, ovaj datum ravnopravno postao dan koji bi se trebao obilježavati na cijelom području FBiH.


Izetbegović je pozdravio odluku Ustavnog suda o RS-u, te je pozvao institucije RS-a da je primijene. Kao rijetko što, ovaj slučaj ujedinio je posvađanu vlast SNSD-a i oporbu predvođenu SDS-om.

"Iznenađen sam oštrom i emotivnom reakcijom nekih političara na odluku Ustavnog suda BiH. Ovo je korak prema jednakosti, a ja sam uvjeren da veliki dio Srba smatra kako nije dobro ignorirati osjećaje drugih", rekao je Izetbegović u svom obraćanju. Također je potvrdio da će razmisliti o eventualnoj žalbi Ustavnom sudu BiH jer je i 18. studenoga u nekim županijama neradni dan zbog obilježavanja Dana Herceg Bosne.

"Možda bi bilo bolje da je Sud odluku donio ranije kako bi se izbjegla eventualna komplikacija političkih procesa u BiH, ali sam zadovoljan jer je ovo pobjeda svih onih koji su diskriminirani", zaključio je Izetbegović.

Presuda ujedinila RS

Istodobno, političke stranke iz RS-a, ne da nisu pozdravile odluku Ustavnog suda, nego su poručile kako je neće provesti u praksi. 
"Moj prijedlog bit će da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i stavi je izvan snage, a do tada predstavnici RS-a neće raditi u institucijama BiH. To bi trebao biti naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve", rekao je Dodik u izjavi za medije u BiH.


Vlasti RS-a uvele su 9. siječnja kao dan entiteta u znak sjećanja na odluku koju su srpski dužnosnici donijeli tog datuma 1992. proglašavajući uspostavu "republike srpskog naroda u BiH". Iako je to kazneno djelo, za neprovođenje odluka još nitko nije kažnjen.

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
22:32 29.11.2015.

ukinut sve a onda zavrsit i to i to znaci svatko sebi

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
04:00 30.11.2015.

Što prije treći entitet. I da se ne zove Herceg Bosna nikako. Bez tog bosna, moliću ljepo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?