Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak

Novi zakon pomoć radnicima ili sredstvo za punjenje proračuna?

18.11.2021.
u 21:45

S 13% će se oporezivati topli obrok, regres za godišnji odmor te troškovi prijevoza i pomoć poslodavca

Prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima neće se naći na sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH u studenome, odlučeno na sjednici Kolegija Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH. Razlog je što predlagači zakona ne vjeruju da će imati potrebnu većinu za usvajanje, piše Večernji list BiH. 

Udar na freelancere

Još od kada je najavljen prijedlog novog Zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH kao ključni dio Reformske agende ne prestaju polemike o njegovoj opravdanosti. Dok oporba napada predloženi zakon, nazivajući ga klasičnim “haračom”, vlast, predvođena premijerom FBiH Fadilom Novalićem, tvrdi da će novi nameti pogoditi samo one s najvećim primanjima. Međutim, zakon ne dira samo plaće radnika, njime je obuhvaćeno znatno više vrlo važnih pitanja. Prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak najviše pogađa freelancere, ali i radnike zaposlene po ugovoru o djelu ili autorskim ugovorima, koji će plaćati znatno veće poreze. S 13% će se oporezivati topli obrok, regres za godišnji odmor te troškovi prijevoza i pomoć poslodavca. Vlast je zavukla ruku u džep građana i kada je riječ o prihodu imovine i imovinskih prava: uvode 10% poreza na prodaju, nasljeđe i darovanje nekretnina. S istom stopom žele oporezivati kamatu na oročenu štednju i udio na vlasništvo društava, dionica i vrijednosnih papira, kao i investicijskih fondova. Novi zakon ide i na štetu sportaša - porez im je, također, povećan s 10 na 13%, pa čak i kada je riječ o novčanoj nagradi ili stipendiji za sportsko usavršavanje.

U BiH je nekoliko tisuća freelancera koji traže da ih vlada prepozna jer u proračun godišnje uplate stotine tisuća maraka poreza, od čega nemaju nikakve koristi. Izmjenama zakona, odnosno porezima koji se pripremaju njihov status mogao bi postati neodrživ i natjerati ih na trajni odlazak iz BiH. Prema predloženim zakonima o doprinosima odnosno porezu na dohodak, osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, a koje rade na osnovi ugovora o djelu, autorskih ugovora ili koje primaju uplate iz inozemstva, najgore će proći. Plaćat će pune doprinose od 32,5%.

Ako ste zaradili 1000 KM na osnovi ugovora o djelu, autorskoga ugovora ili radom za inozemnoga klijenta, državi ćete platiti 227 KM doprinosa i 61,50 KM poreza na dohodak, ili ukupno 288,50 KM, a i dalje ste neosigurani. - Nedavno sam prešla u freelancere i učlanila se u grupe gdje ljudi komentiraju. Uglavnom se slažu u jednom - plaćanje poreza je u redu, ali ovo nema nikakvog smisla! Masovno se govori o iseljavanju - kaže jedan od bh. freelancera.

Porez na nasljedstvo

Među kritikama se ističe prijedlog da bi po novom zakonu građani morali platiti porez, između ostalog, i nakon prodaje nekretnine, ali i porez na nekretninu koju dobiju u nasljedstvo.

- Porez na nasljedstvo bio bi veliki problem, osobito za građane s niskim proračunom - rekao je ekonomist Admir Ćavalić. Većina mladih u BiH ostaje u obiteljskoj kući s roditeljima čak i nakon što zasnuje svoju obitelj zbog skupih stanova i niskih plaća. Porez na nasljedstvo za mnoge bi bio prepreka da naslijeđenu nekretnine upišu u vlasništvo. Dosad je praksa bila da prvi nasljedni red - djeca i supružnici, nisu plaćali porez na naslijeđenu nekretninu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije