Usvojen program

Novih 18 reformi za bolji život u BiH, u institucijama štednja

 vijece
26.01.2017.
u 07:00

Vijeće ministara BiH usvojilo je program ekonomskih reformi BiH za razdoblje 2017. - 2019., koji predstavlja sveobuhvatan plan strukturnih reformi koje će vlasti u BiH provesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti uz nastavak restriktivne fiskalne politike i provođenja mjera štednje u institucijama vlasti.

Strateške reforme i prioriteti

Program sadrži 18 prioritetnih reformi, među kojima je više od polovine onih koje će zajednički provoditi država i entiteti. Bilo je riječi i o stanovništvu nastanjenom u pograničnom području između BiH i Srbije kako bi mu se olakšao prelazak granice. Uspostavljanje pograničnog režima omogućit će građanima koji imaju prebivalište u dubini od 10 km od zajedničke državne granice prelazak granice s pograničnom propusnicom. Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i RH o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac - Slavonski Šamac i Čapljina - Metković na koridor Vc. Sporazumom se smanjuje vrijeme zadržavanja vlakova na graničnom prijelazu. Mađarska nudi godišnje stipendije za 50 bh. studenata da nastave studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz besplatne studije, Mađarska će bh. studentima osigurati smještaj u sveučilišnim kampusima i studentskim domovima, zdravstveno osiguranje i mjesečnu stipendiju, navodi se. Vijeće ministara donijelo je pravilnik o mjerama i postupcima upotrebe i zaštite elektroničkog potpisa. Pravilnikom se propisuju tehničko-tehnološki postupci za formiranje sigurnog elektroničkog potpisa.

Izvršena imenovanja

Vijeće ministara imenovalo je Dženana Salčina za v. d. ravnatelja Agencije za javne nabave BiH, nakon što je razriješena dosadašnja ravnateljica Đinita Fočo kojoj je istekao mandat. Danijela Topić imenovana je za člana Upravnog odbora Regionalnog ureda za suradnju mladih.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?