Plan istraživanja otkriva

Novim anketama utvrdit će se stanje radne snage i potrošnja građana u BiH

06.03.2019.
u 18:09

Vlada FBiH koncem prošle godine utvrdila je plan provođenja statističkih istraživanja od značaja za FBiH za 2019. koji predstavlja pravnu osnovu za prikupljanje statističkih izvješća. Njime se utvrđuju sadržaj i namjena istraživanja, periodika provođenja istraživanja, jedinice promatranja i izvještajne jedinice, izvori i način prikupljanja podataka, obveze izvještajnih jedinica u pogledu rokova za davanje podataka i rokovi za prve rezultate obrade statističkih podataka, piše Večernji list BiH. 

Definirani su i prioriteti prvog reda, sudjelovanje Federalnog zavoda za statistiku u međunarodnim projektima, iznos potrebnih sredstava za 2019. godinu, potrebni resursi i plan publiciranja. Planom je predviđeno provođenje ukupno 238 statističkih istraživanja i aktivnosti, čiji je nositelj Federalni zavod za statistiku, samostalno ili u suradnji s ostalim statističkim institucijama u BiH, kao i drugi ovlašteni proizvođači statistike. 

Od toga Zavod je nositelj za 203 istraživanja i aktivnosti (158 istraživanja i 45 aktivnosti), a za ostala istraživanja ili aktivnosti nositelji su drugi ovlašteni proizvođači statistike. Prioritetni zadaci Zavoda u 2019. su harmonizacija sa zahtjevima Europskog statističkog sustava (ESS), unapređenje sustava prikupljanja, obrade i objave podataka i aktivnosti na uspostavi sustava upravljanja kvalitetom. Kada su u pitanju sektorski prioriteti, predviđena je priprema kontinuirane ankete o radnoj snazi u ovisnosti o definiranju i kreiranju novog okvira uzorka i izbora tromjesečnog uzorka. 

Cilj kontinuirane ankete o radnoj snazi je osiguranje tromjesečnih i godišnjih podataka o tržištu radne snage, radno-sposobnom stanovništvu, zaposlenom i nezaposlenom stanovništvu po različitim karakteristikama, a u skladu s preporukama Europske unije. Kad su u pitanju prosječne isplaćene plaće, riječ je o aktivnosti na usporedbi podataka o isplaćenim plaćama u FBiH prikupljenih preko statističkog istraživanja i podataka preuzetih iz Porezne uprave FBiH. Anketa o potrošnji kućanstava sastoji se u pripremi anketnog instrumentarija i upute za provođenje terenskog rada u 2020. godini, tiskanje obrazaca, izbor i obuka anketara, priprema uzorka i raspodjela popisa kućanstava anketarima, moguća priprema CAPI aplikacije za unos podataka na terenu, kao i druge potrebne pripremne radnje za provođenje ankete o potrošnji kućanstava 2020. Predviđena je i anketa o prihodima i uvjetima života koja predviđa pripremu, organizaciju i provođenje prve pune ankete o prihodima i uvjetima života 2019. Ova anketa provela bi se ako se definira adekvatan okvir uzorka na osnovi baze popisa stanovništva, kućanstava i stanova, a u cilju dobivanja podataka o prihodima i životnom standardu stanovništva, socioekonomskim karakteristikama pojedinaca, siromaštvu... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije