protiv zloupotreba

Novim registrima branitelja spriječit će se dvostruko korištenje prava, na godišnjoj razini trošak je 315 mil. KM

31.01.2018.
u 11:00

Godinama se u domaćoj javnosti špekulira o zloupotrebama braniteljskih prava i činjenici da povlastice, osim branitelja, koriste i oni koji na to nemaju pravo. “Platformaška” vlast i Zukan Helez pokušali su provesti reviziju, ali ona nije imala za cilj samo otkrivanje nepravilnosti nego izbacivanje većeg broja pripadnika HVO-a iz prava, piše Večernji list BiH.

Godinama već sudovi vraćaju u prava one koji su nelegalno ostali bez statusa, a štetu plaća Federacija. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je nedavno nacrt Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u toj županiji. Promjene koje se trenutačno događaju podrazumijevaju i formiranje registra korisnika braniteljskih prava. Projekt o kojem se već dugo govori konačno bi trebao osigurati transparentniju raspodjelu novca braniteljima i bit će uvezan s federalnim registrom branitelja, a kako nam je rekao ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo, prostor za eventualne manipulacije značajno se smanjuje.

Precizni podaci

- Riječ je o jednoj bazi podataka koja sublimira sva davanja prema braniteljima. To su prava na osobne invalidnine, prava na obiteljske invalidnine, nositelji ratnih odličja imaju pravo na dodatak za ratno odličje. Bit će pobrojena i dopunska prava koja daje federalno Ministarstvo za pitanja branitelja, kao što je pravo na automobil za ratne vojne invalide iz prve skupine te pravo na liječenje. Ono što je svakako bitno u tome registru je jedna anamneza svakog korisnika koji ima prava i koja koristi kroz proračun. Ta slika će biti prezentirana i drugim institucijama koje imaju pravo uvida u te podatke. Svi branitelji koji se pojave s određenim zahtjevima prema određenim institucijama odmah će dobiti na uvid što su dobili od drugih razina vlasti, tako da će se smanjiti mogućnost zloupotreba, dvostrukog ili višestrukog korištenja tih prava - rekao je ministar Soldo.

Proračun za branitelje na razini Federacije je 315 milijuna KM. Veliki iznos, koji se dijeli na prava 92.500 pripadnike braniteljske populacije, ove godine će biti pod posebnim povećalom. - Taj broj se mijenja jer, nažalost, mnogi branitelji umiru, a onda njihove obitelji dobivaju samo dio prava. Imamo i drugi prirodni izlaz iz prava kada djeca poginulih branitelja s navršenih 18 godina ili, ako se školuju, do 26. godine više nemaju pravo na statuse koje su ranije imala. Prava i dodatke koje koriste ćemo od sada intenzivno praviti. Branitelji imaju od 15 do 20 prava koja koriste. U HNŽ-u mi snosimo troškove zdravstvene zaštite za 2400 branitelja. Imamo prava na pomoć pri školovanju njihove djece, prednost prilikom zapošljavanja, za obilježavanje značajnih datuma, troškove pokopa branitelja i još mnogo toga - objasnio je ministar Soldo. Njegovo ministarstvo već ima bazu podataka koja sadržava sve te podatke, ali zbog nepostojanja zakona, ona se još ne može nazvati registrom prava korisnika i podaci se ne mogu ustupiti drugim institucijama.

Razmjena podataka

- Cilj je razmjenom podataka između županijske i federalne razine vlasti osigurati maksimalne uvjete za korištenje prava branitelja, a istodobno spriječiti da pojedinci, primjerice, i od Federacije i od županije dobivaju pravo na liječenje zbog isti bolesti. Zakon koji ćemo morati donijeti morat će biti jako precizan jer je riječ o osjetljivim, osobnim podacima ljudi i jasno se mora znati tko ima pravo njima raspolagati i tko ih može koristiti - zaključio je ministar Soldo.

Federacija će uskoro započeti s formiranjem svoga registra, a HNŽ će morati donijeti posebni zakon koji će definirati korištenje registra prava korisnika. Očekuje se kako će procesi biti ubrzani kako bi braniteljska populacija što bolje dobila kvalitetniju zaštitu i podatke o tome tko može koristiti koja prava i koja razina vlasti snosi troškove tih prava. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?