HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA

Novu koaliciju činit će HDZ BiH, SNSD, SDA, HSS i DNZ

'rimac'
Foto: ''
16.11.2013.
u 22:01

Dogovorena nova vladajuća većina

Kriza vlasti u Hercegbosanskoj županiji koja traje već mjesecima kulminirala je raspadom koalicije i izlaskom SDA iz vlasti. Koaliciju je, kako tvrde iz SDA, srušio HDZ 1990. nepoštivajući sporazum koji je potpisan prilikom stvaranja koalicije. Kao razlog zbog čega je došlo do pucanja u međustranačkim dogovorima stranaka, s jedne strane HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA, te s druge strane HDZ-a 1990., potpredsjednik županijske Skupštine Hercegbosanske županije i član predsjedništva SDA BiH Jasenko Tufekčić navodi traženje SNSD-a kao koalicijskog partnera smjenu svoga ministra rada, zdravstva i socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije Darka Horvata i činjenicu da je zahtjev za smjenom odbio podržati HDZ 1990.

Naime, Tufekčić je već ranije naveo kako u sporazumu potpisanom između dojučerašnjih koalicijskih partnera (SNSD_a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SDA) stoji da će ako jedna stranka partner zatraži smjenu svojih kadrova, druge stranke potpisnice koalicije to bezuvjetno podržati. U ovom slučaju su i SDA i HDZ BiH prihvatili smjenu dok su predstavnici HDZ-a 1990. na čelu s premijerom Vlade Hercegbosanske županije Nediljkom Rimcem tražili da im se dostave razlozi zatražene smjene kako bi odlučili hoće li istu podržati. Prema Tufekčićevim riječima, istupanjem HDZ-a 1990. i njihovog predsjednika Nediljka Rimca iz četvorke (HDZ BiH, SNSD, HDZ 1990. i SDA) koji su činili vlast u ovoj županiji, objektivno se cijeli paket rastvorio pa će, kako kaže Tufekčić, u sljedećim danima uslijediti novi razgovori oko formiranja nove parlamentarne većine.

“Ja kao potpredsjednik Skupštine Hercegbosanske županije i naš ministar Hikmet Hodžić smo stavili svoje mandate na raspolaganje te očekujemo da će nova parlamentarna većina formirati novu vladu ove županije“, kazao je Tufekčić. Istaknuvši kako se ne radi o nekim dvostrukim igrama usmjerenim prema predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije Nediljku Rimcu, Tufekčić objašnjava da pozicija premijera, što se tiče njega osobno, a i same stranke SDA, nije bila upitna, ali u međustranačkom sporazumu kad jedna stranka nije zadovoljna svojim ministrom, ima pravo tražiti njegovu smjenu i mišljenja je da se treba poštivati taj sporazum.

Potpredsjednik županijske Skupštine Jasenko Tufekčić ističe intenzivne razgovore kroz vjerojatnu okosnicu buduće parlamentarne većine koju će činiti već spomenuti HDZ BiH, SNSD i SDA te će u razgovore uključiti i predstavnika HSS-a Mislava Sučića, kao i DNS-a Predraga Kunjadića.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije