Odbor za ustavna pitanja

NSRS sutra o zahtjevu Izetbegovića za obustavljanje odluke o referendumu

NSRS
04.09.2016.
u 12:39

Odbor Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja sutra će utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom bošnjačkih dužnosnika Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u stavi izvan snage. 

Iz entitetskog parlamenta je najavljeno da će sjednicom Odbora za ustavna pitanja predsjedati predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je 24. kolovoza Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština RS-a usvojila 15. srpnja 2016. godine.

Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine RS-a protivna članu I/2. i članu VI/5. Ustava BiH te da istu stavi izvan snage, kao i da obveže Narodnu skupštinu da poduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci parlamenta RS-a.

U zahtjevu Izetbegović traži da najviša bh. pravosudna ustanova donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine RS-a do konačne odluke Ustavnog suda BiH po njegovom zahtjevu.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i dalje tvrdi da će 25. rujna biti održan referendum o danu tog bh.entiteta bez obzira, kako je naveo, na moguću odluku Ustavnog suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?