pohodio župu Jablanica

Nuncij Pezzuto blagoslovio nove postaje križnog puta

Foto: KT
1/9
25.02.2019.
u 12:46

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto je 24. veljače na poziv župnika don Marka Šutala pohodio župu Jablanica. U jutarnjim satima je nadbiskup Pezzuto stigao u pratnji prvog savjetnika Nuncijature mons. Henryka Jagodzińskog. Dočekali su ih župnik i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije, piše Nedjelja.ba. 

Sveta misa je počela svečanom procesijom, a okupilo se oko 150 vjernika iz Jablanice i okolnih župa, kao i raseljenih župljana. Liturgijsko pjevanje predvodili su bogoslovi koje je predvodio domaći sin bogoslov Tomislav Rajič. Župnik je na početku bogoslužja uputio riječi srdačne dobrodošlice nunciju, njegovu prvom savjetniku i svima nazočnima.

„Dobro došli u našu malu župu Jablanica koja je 2017. proslavila 100 godina postojanja kao samostalne župe. U tome razdoblju u ovoj su župi djelovala 17 župnika franjevaca, a od 1999. četiri biskupijska svećenika. Svaki je na svoj način doprinosio za rast ove župe. Danas želimo nadograditi samo jedan mali kamenčić u mozaiku rada i brige za povjereno stado, a to predstavlja ova obnovljena crkva i ovaj put križa koji smo pripremili za blagoslov“, kazao je don Marko.

Zatim je nuncij u obnovljenoj crkvi blagoslovio je nove postaje križnog puta (ulje na platnu) koje je naslikao akademski slikar Mario Naletilić. Potom je nastavljeno misno slavlje, a misna čitanja preuzeli su studenti Teološko-katehetskog instituta iz Mostara i bogoslovi iz Sarajeva.

Oslanjajući se na nedjeljno evanđelje, nuncij je u propovijedi istaknuo da biti vjernik ne znači samo ići na misu i redovito se moliti, nego je to onaj čovjek koji ispunjava Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu, što znači biti milosrdan i znati oprostiti svojemu neprijatelju.

Na kraju misnog slavlja mons. Pezzuto je uručio don Marku brončani medaljon pape Franje. Obitelj Naletilić je nunciju darovala sliku, a bogoslov Tomislav Rajič u ime župe Monografiju župe Jablanica koju je uredio bivši župnik don Mile Vidić u povodu slavlja 100 godina osnutka jablaničke župe.

Tom prigodom je župnik zahvalio svim dobročiniteljima koji su pomogli u obnovi unutrašnjosti crkve te istaknuo važnost povezanosti Svete Stolice i Crkve u hrvatskom narodu.

„Hvala i slava Trojedinomu Bogu na ovom danu i daru zajedništva u vjeri. Zahvaljujem i našoj Nebeskoj Majci Bezgrješnoj Djevici Mariji koja nas majčinski prati svojim zagovorom. Vjerujem da nam je i ovaj današnji dan ona isprosila“, rekao je don Marko.

Podsjetio je kako povijest bilježi da su Crkva u Hrvata i hrvatski narod, od samih početaka, njegovali odnose s rimskim Papama, te uživali naklonost i primali njihov blagoslov – poput onoga iz 879. kada je Ivan VIII. „blagoslovio kneza Branimira, sav narod hrvatski i svu zemlju njegovu“.

„A u popratnom pismu Papa ga potaknuo 'neka bude ustrajan i vjeran', pa će imati 'Božju zaštitu i blagoslov apostolskih prvaka Petra i Pavla'. Osobitu blizinu, razumijevanje i zaštitu Svete Stolice osjetili smo tijekom nedavnoga Domovinskoga rata kad je na Petrovoj stolici bio Sv. Ivan Pavao II. I ova župa je kroz svoju burnu stoljetnu povijest imala uspona i padova, radosnih i manje radosnih trenutaka. Kroz povijesne bure i oluje, uza životne oseke i plime hrabro i pobjedonosno je odolijevala zubu vremena. Narod ovog kraja je ostao unatoč svim progonstvima ustrajan i vjeran te je vjerujem i zbog toga osjećao Božju zaštitu i blagoslov“, naglasio je župnik koji je zahvalio nunciju na pohodu Jablanici i darovateljima.

Poslije svete mise organiziran je susret nuncija i vjernika u crkvenom dvorištu gdje je bila prigoda osobno popričati i susresti se sa svim župljanima. Uslijedio je zajednički bratski objed u dvorani župne kuće na kojem su sudjelovali studenti TKIM-a, bogoslovi, časne sestre i župnici pristigli iz susjednih župa.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije