Poljoprivrednici protiv liberalizacije tržišta

O nalazu inspekciji EU-a ovisi izvoz mlijeka iz BiH

mlijeko
05.02.2016.
u 07:15

Od 15. do 24. ožujka ove godine predstavnici europskog Ureda za hranu i veterinarstvo (FVO) na prostoru BiH, kako su ranije najavili, obavit će kontrolu usuglašenosti uvjeta propisanih za izvoz mlijeka u Europsku uniju, piše Večernji list BiH. O njihovoj zaključnoj ocjeni ovisi hoće li mlijeko i mliječni proizvodi moći i dalje biti plasirani iz BiH na tržište država EU. Poljoprivredne udruge i predstavnici instituta kažu kako su ispunjeni svi uvjeti, te da je mlijeko i bolje kvalitete nego što EU propisuje. Zakon o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi u BiH tri su ključna zakona koja bh. vlasti moraju donijeti ako proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda i u sljedećoj godini žele izvoziti svoje proizvode na tržište zemalja članica EU.

U priopćenju koje potpisuju Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH bh. vlastima se skrenula krajem prošle godine pozornost kako u ožujku 2016. godine u inspekciju dolazi povjerenstvo FVO (Food and Veterinary Offifice), a do tada se moraju ispuniti svi zakonski i tehnički preduvjeti kako bi se odvijao nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije. Oni napominju kako su u rujnu 2015., nakon dvije godine čekanja, domaći mljekari dobili dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije, što je od velikog značaja za domaće mljekare. “Podsjećanja radi, prethodnih godina u Hrvatsku se izvozilo mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti oko 40,000.000 KM na godišnjoj razini. Međutim, o realnoj statistici teško je govoriti s obzirom na to da se prava slika ne može dobiti za dva i pol mjeseca, koliko traje izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Tijekom rujna i listopada 2015. godine iz BiH je u EU izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 440.000 KM, prvenstveno sira, UHT steriliziranog mlijeka i jogurta”, stoji u napomeni Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda i Vanjskotrgovinske komore BiH. Prilikom posljednjeg posjeta stručnjaci povjerenstva FVO zaključili su kako su mljekari ispunili sve zahtjeve prema Europskoj uniji, međutim, ostala je obveza odgovornih državnih i entitetskih institucija da do njihova sljedećeg najavljenog dolaska, odnosno proljeća 2016. godine, usuglase i službeno uokvire neophodan zakonodavno-pravni okvir.

To se prvenstveno odnosi na donošenje Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH i Zakona o poljoprivredi BiH. Spomenimo kako je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Branko Mastelo rekao da će liberalizacijom uvoza domaći proizvođači bili dovedeni u katastrofalan položaj. On je, kako prenosi agencija Srna, najavio ponovno blokadu granice ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima. Napominje kako će povrtlari u Republici Srpskoj liberalizacijom uvoza biti izloženi konkurenciji robe iz EU koju ne mogu izdržati. Slična razmišljanja dijele i poljoprivrednici iz Federacije BiH. “Imali smo sastanke u Gospodarskoj komori Republike Srpske i resornom ministarstvu te apelirali na naše predstavnike u Vijeću ministara BiH. Član Predsjedništva BiH iz RS treba uvažiti naše zahtjeve da se ne može prihvatiti to što EU traži”, rekao je Mastelo nakon sastanka Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?