pozvali eu zbog problema na granici

O radioaktivnom zračenju Sarajlija vlasti još šute, a brine ih Trgovska gora

25.09.2020.
u 21:55

Već dugi niz godina Trgovska gora, odnosno mikrolokacija Čerkezovac, spominje se kao moguća lokacija odlaganja otpada iz Nuklearne elektrane Krško, a tek u proteklih nekoliko godina bh. vlasti počele su poduzimati određene korake kako bi spriječile tendencije hrvatskih vlasti da od 2023. počnu odlagati nuklearni otpad na granici s BiH, piše Večernji list BiH.

BiH je pozvala Europsku uniju da se uključi u rješavanje pitanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Kako su naglasili iz DEI-ja, članovi bh. tima pozvali su institucije EU-a da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već počele.

Vrijednosti iznad dopuštenih

Međutim, vlastima u BiH nije palo na pamet zaštititi svoje građane unutar države, posebno u Sarajevu, čiji su građani mjesecima bili izloženi zračenju izotopom cezij-137. Podsjećanja radi, ozbiljan i nimalo bezazlen radijacijski izgred zabilježen je u Sarajevu još prošle godine. Za njega se doznalo tek ovih dana. I dalje je nepoznato kolika površina je onečišćena, je li netko od radnika koji su radili na sanaciji terena ozračen te kada će problem biti riješen. Nekadašnji pogon poduzeća “Energoinvest - termoaparati” u sarajevskom naselju Stup šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u svojoj proizvodnji koristio je izotop cezij-137, koji je nakon upotrebe deponiran u bunker u krugu tog poduzeća. Nakon rata brigu o ovom objektu preuzima Energoinvestov Institut za materijale i kvalitetu. Poslije provedenog stečajnog postupka ova dvorana dobiva novog vlasnika, a stari obvezu izmještanja kapsula s radioaktivnim materijalom. Izmjerene vrijednosti znatno su iznad dopuštenih jer ima visokokontaminiranih dijelova; doze uz kontejnere i metal su relativno visoke - nekoliko milisiverta, a kroz cijeli objekt je reda veličine mikrosiverta”, rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. I nakon otkrića ovoga velikog problema, nitko nije odgovoran, a za tamošnje stanovništvo nikoga nije briga. Posljedice radijacije mogu se javiti nekoliko desetaka godina kasnije.

Nitko nije odgovoran

Što se dogodilo s radioaktivnim materijalom, gdje je sve završio, je li ga netko ponovno preprodavao po različitim otpadima, jesu li neki radnici radili osam sati dnevno pored opasnoga metala koji je bio na sarajevskom Stupu, izgleda, nikada nećemo doznati. Isto tako nelegalno uskladišteni otpad iz Italije i dalje je u Drvaru. Prema posljednjim informacijama, Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije obavilo je sve istražne radnje koje je naložilo Županijsko tužiteljstvo koje je oformilo i predmet o ovom slučaju. Zbog istražnih radnji i složenosti predmeta, jer je riječ o međunarodnoj istrazi, više podataka o ovom slučaju još nema. Osim Sarajeva i Drvara, vjerojatno je bez kontrole i u drugim mjestima u BiH opasni otpad. Potrebne se veće kontrole i sankcije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije