Mostar

Obilježena 22. obljetnica rušenja Starog mosta

Stari most
09.11.2015.
u 12:47

Točno u 10:16 sati, uz zvuk sirene, bacanjem cvijeća u Neretvu i skokom sa Starog mosta, danas je u Mostaru obilježena 22. obljetnica rušenja Starog mosta. 

Učenici osnovnih mostarskih škola bacili su ljiljane sa Starog mosta, a simboličan skok pod nazivom "skok bez aplauza" izveo je član Kluba skakača u vodu "Mostari", čime se podsjetilo na rušenje jednog od najvrjednijih kulturno-povijesnih spomenika u svijetu i remek djelo osmanske arhitekture na Balkanu.

- Ovo danas je jedno malo obilježje koje trebaju generacije i generacije da poštuju i prate, jer Stari most je dao veliki doprinos, ne samo Mostaru već cijeloj Bosni i Hercegovini i šire, kazao je u izjavi za novinare legendarni mostarski skakač Emir Balić, izrazivši nadu kako će novi napravljeni most trajati duže nego onaj srušeni, prenosi Fena. 

- Današnjim "skokom bez aplauza", Klub skakača u vodu "Mostari" željelo je odati počast i Starom mostu i svim žrtvama u proteklom ratu, uz poruku da sve ono što se tada dogodilo, ne treba se više nikada ponoviti, kazao je u ime Kluba skakača Saša Oručević.  

Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo obljetnicu obnove Starog mosta. Stari most djelo je turskog neimara Hajrudina, a sagrađen je u razdoblju između 1557. - 1566. godine. Most je obnovljen i svečano otvoren 24. srpnja 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

Obnova Starog mosta trajala je sedam godina, a njegova izgradnja iznosila je 13,5 milijuna dolara. Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?