Kiseljak:

Obilježena 24. obljetnica stradanja Hrvata u Višnjica Gaju

aS
18.04.2017.
u 16:21

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Herceg Bosne, podružnica Kiseljak, u Višnjica Gaju danas je obilježena 24.  obljetnica stradanja  Hrvata ali i početka napada  tzv. Armije BiH na područje općine Kiseljak. Na današnji dan 18. travnja 1993. godine pripadnici tzv. Armije BiH krenuli su s opsežnom akcijom presijecanja općine Kiseljak na dva dijela s ciljem lakšeg zauzimanja ovih prostora.  Braneći svoje domove, već prvog dana poginula su petorica hrvatskih branitelja, a samo dan poslije ubijen je i 14-godišnji dječak Goran Drmač.

Stradalim hrvatskim civilima i braniteljima u Višnjica Gaju koji su među prvim žrtvama Domovinskog rata u Kiseljaku, uz obitelji poginulih i članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka i Županije Središnja Bosna poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH predvođeno Josipom Kvasinom, predsjednikom OO HDZ BiH i predsjedateljem Sabora ŽSB te Mladenom Mišurićem Ramljakom, članom Predsjedništva ŽO HDZ BiH ŽSB i načelnikom općine Kiseljak. Na obilježavanju obljetnice stradanja Hrvata U višnjica Gaju bili su i pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u vojarni „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku.

Molitvu za duše Hrvata stradalih u Višnjica Gaju prije 24 godine kao i sve hrvatske žrtve Središnje Bosne na mjesnom groblju je predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan. U svojoj propovijedi on je naglasio kako svaka žrtva pala u obrani svojega doma kao i nedužne civilne žrtve zaslužuju naše poštovanje, molitvu i zahvalnost što smo ostali svojim stoljetnim ognjištima. Nakon mise zadušnice u mjesnom groblju, izaslanstva stradalničkih i braniteljskih Udruga kao i dužnosnici HDZ BiH položili su vijence pred spomen križem u Višnjica Gaju nakon čega je upriličeno zajedničko druženje. „Da nije bilo nesebične žrtve naših branitelja Hrvati Kiseljaka doživjeli bi sudbinu mnogi drugih općina u Središnjoj Bosni poput Kaknja, Vareša, Travnika i Bugojna u kojima je nakon progona na razne načine opstruiran povratak“, kaže Miroslav Škoro, predsjednik Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?