Posljedice snježnog nevremena

Obitelj Varupa odsječena, žive od mlijeka, a morali ga bacati

31.01.2019.
u 13:39

Pomoćnik gradonačelnika Livna za civilnu zaštitu Pavo Duvnjak kazao nam je jučer kako su svi lokalne i seoske ceste u Livnu očišćene, u utorak su odblokirana i zadnja sela u donjem Livanjskom polju, a tijekom dana pokušalo se sa strojevima Komunalnog poduzeća probiti put prema visoravni Kruzi podno planine Cincar na kojoj obitavaju četiri stočarske obitelji. I ranije je deminerski tim CZ-a iz Livna pokušao u dvama navratima doći do Kruga i donijeti osnovnu pomoć zametenim obiteljima među kojima je i dvoje djece, no, nisu uspjeli.

Bezuspješni pokušaji

I stroj OS BiH prethodnih dana pokušao se dva puta probiti do Kruga, međutim oba puta bezuspješno. Riječ je o makadamskoj planinskoj cesti s oštrim zavojima i velikim usponom.

Četveročlana obitelj Varupa živi i privređuje na visoravni Kruzi iznad Livna. Bave se proizvodnjom mlijeka i to im je jedini izvor prihoda. Snježno nevrijeme odsjeklo ih je od svijeta, piše Livno Online. Snježni nanosi na visoravni dosegli su na pojedinim mjestima visinu i do četiri metra. - Od 14. siječnja smo odsječeni od svijeta. Ne možemo nigdje. Imamo 23 krave, a ovih dana svaki dan prolijem 80 litara mlijeka koje inače vozimo u mljekaru jer ga ne možemo isporučiti. Struje nemamo, akumulatori su prazni, svijeća više nemamo, vodu za piće uzimamo od susjeda, a za pranje koristimo otopljeni snijeg. Posljednjih dana jedini izvor svjetlosti je vatra. Srećom hrane imamo, a i drva za barem još mjesec dana - rekla je početkom tjedna za Livno Online Mersija Varupa. - Imam djevojčicu od osam i sina od četiri godine. Kći mi nije išla na nastavu cijeli siječanj - kazala je Mersija.

Inače, stanje prirodne nepogode proglašeno je i u općini Kupres. Vremenske neprilike prouzročile su velike probleme, otežale prijevoz učenika te odsjekle naselja. Marin Vidović, načelnik Sektora za mjere zaštite i spašavanja Uprave CZ-a HBŽ-a, kazao nam je jučer kako je u utorak navečer palo nešto novoga snijega tako da uz nisku temperaturu uzrokuju probleme u prometu zbog zaleđenoga kolnika, no svi magistralni i regionalni pravci su prohodni.

Lokalne ceste

Problema još ima oko prohodnosti lokalnih cesta do udaljenijih sela. Stroj OS je angažiran na području Glamoča na probijanju ceste do sela Pribelja. U općinu Bosansko Grahovo jučer je trebao stići stroj iz Sarajeva. Načelnik Kupresa Milan Raštegorac Komo uz potvrdu da je proglasio stanje prirodne nepogode na preporuku civilne zaštite istaknuo je kako je desetak naselja trenutačno blokirano snijegom. Općinske službe su u svakodnevnom kontaktu s mještanima.

Na Kupresu, zahvaljujući zimskom turizmu, raspolažu specijalnim strojevima za snijeg, motornim sanjkama i ratracima, tako da mogu bez većih problema dostaviti mještanima nužne lijekove i, eventualno, prebaciti bolesnike do Doma zdravlja. U naselju Osmanlije došlo je do urušavanja krova pod težinom snijega pa općinske službe pozivaju Kuprešake da, sukladno mogućnostima, očiste od snijega krovove stambenih i gospodarskih objekata.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije