Život nikad skuplji

Obitelji s četvero djece u BiH mjesečno treba 2000 KM za hranu, režije, troškove...

06.01.2018.
u 19:11

Bez dvije plaće od 1.000 KM jedna četvoročlana obitelj u Republici Srpskoj teško može podmiriti sve mjesečne potrebe i izdatke.

Kako objašnjavaju u Savezu sindikata RS, riječ je o primanjima dovoljnim da se plate režije, kupi dovoljno hrane i osigura tekuće održavanje domaćinstva, piše Blic.rs. 

Međutim, obitelji koje raspolažu spomenutim iznosom često se nađu u problemu kad dođe početak školske godine, kad treba nabaviti drva za grijanje ili pripremiti slavu, pa nisu rijetki oni koji se kreditno zadužuju da bi podmirili ove troškove.

No, oni su ipak u boljoj poziciji od zaposlenih koji rade za minimalac ili plaću koja je ispod ili tek nešto malo iznad prosječne.

A statistika pokazuje da u RS-u tek svaki četvrti radnik zarađuje preko 1.000 KM, što je za čak 75 posto zaposlenih samo pusti san. Tako, plaću do 880 KM prima više od 195.000 zaposlenih, dok za zaradu veću od 1.000 KM radi oko 67.000 osoba. 

Da se bez najmanje 2.000 KM jednoj četvororočlanoj obitelji ne piše dobro potvrđuje i podatak da sindikalna potrošačka korpa za ovaj broj članova domaćinstva oznosi čak 1.877 KM. Od toga, samo na trošak za prehranu otpada gotovo 690 KM.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kaže za EuroBlic da ovi podaci potvrđuju kako četvoročlana obitelj koja mjesečno na raspolaganju nema barem 2.000 KM, teško može podmiriti osnovne potrebe.

– To je minimum minimuma, da se ljudi mogu prehraniti i platiti sve tekuće troškove. Dakle, oba radno sposobna člana trebaju biti zaposlena i zarađivati po 1.000 KM – kaže Mišićeva.

Prema njezinim riječima, sa dvije plaće od po 1.500 KM jedna obitelj može planirati i neke stavke koje su, međutim, za veći dio radničke klase luksuz.

– S ovim primanjima obitelj može otići i par dana godišnje na more, bez posudbe spremiti djecu za školu, kupiti drva, opremiti slavu, te osigurati neku malu ušteđevinu u slučaju da se netko razboli. Nažalost, govorimo o primanjima kojima se mnogi ne mogu pohvaliti – ističe Mišić.

Činjenica je, naime, da je najviše radnika u RS – više od 100.000 - zaposleno u sektoru trgovine i prerađivačke industrije, u kojima prosečna plaća iznosi 595, odnosno 650 KM. Zaposleni u ovim granama definitivno jedva sastavljaju kraj s krajem, često se odričući i onih osnovnih namirnica, poput voća ili mlijeka.

Mirko S., trgovac iz Banja Luke, kaže da sa plaćom od 550 KM njegova tročlana obitelj jedva preživljava.

– Supruga mjesečno zaradi oko 350 KM čisteći tuđe stanove, a olakšavajuća okolnost nam je što nismo podstanari. Međutim, dok platimo račune i ostale troškove za održavanje domaćinstva i potrebe djeteta koje ide u osnovnu školu, za hranu nam ostane jako malo, pa moramo voditi računa što kupujemo. Uglavnom, to su one najosnovnije namirnice – ističe sugovornik.

Kakav je, realno, životni standard građana u RS pokazala je i najnovija anketa o potrošnji, prema kojoj jedno domaćinstvo na hranu i piće mjesečno u prosjeku troši tek 410 KM.

U udruženjima potrošača slažu se da kućni proračun od 2.000 KM za četvoročlanu obitelj osigurava pristojan život, ali da je, nažalost, malo onih koji zarađuju ove plaće.

– Suvišno je govoriti što mogu, točnije ne mogu, oni s manjim plaćama od, na primjer, 550 KM. Samo plate struju i vodu, kupe dovoljno kruha i brašna, i to je to. Za svaki drugi veći izdatak moraju se zadužiti, vraćajući taj dug cijelu sljedeću godinu, i tako u krug - ističe direktorica trebinskog Udruženja potrošača “Oaza” Nedeljka Ilijić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije