rast gospodarstva

Objavljena lista top 50 brzorastućih tvrtki u BiH, najbolja dolazi iz...

03.02.2021.
u 14:07

Kada se u svijetu govori o BiH, a posebno o investiranju u BiH u prvi mah svi pomisle na loš poslovni ambijent. Međutim, primjer iz Živinica nam pokazuje da nije sve tako crno, donose Poslovne novine. 

Njemački AFT Bosnia koji posluje u Živinicama je najbrže rastuća tvrtka u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, a prema posljednim dostupnim završnim računima. Prihod ove kompanije koja se bavi proizvodnjom autodijelova u toj godini je iznosio 19,2 milijuna KM, a po složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate CAGR) je u istoj godini u odnosu na prethodnu rasla sa stopom 3.764%.

Riječ je o kompaniji koja je dio njemačke grupacije Automotive GmbH. Ova ugledna kompanija u najvećem dijelu proizvodi funkcionalne komponente i cijevne sustave za protok i kontrolu tečnosti.

Pogoni najbrže rastuće bh. tvrtke su smješteni u poslovnoj zoni Ciljuge II u koju je u prethodnim godinama uloženo 70 milijuna KM. O Živinicama kao mjestu pogodnom za investicije dovoljno govori još jedan indikativan podatak. Među najbrže rastućim tvrtkama u BiH kojima je minimalan godišnji prihod bio dva milijuna KM čak 30 ih dolazi iz Živinica, a u njima je zaposleno 1.974 radnika. Samo u poslovnoj zoni Ciljuge II trenutno posluje više tvornica koje zapošljavaju 500 radnika.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević je među rijetkim svijetlim primjerima jer je na vrijeme shvatio da je razvoj gospodarstva srce razvoja svake lokalne zajednice. S toga je i odluka da se investitorima ponude povoljne rente kao i da se urede poslovne zone bila ključna kako bi danas govorili o ovom gradu kao gradu u kojem se isplati otvarati fabrike koje vrlo brzo postaju brzorastuće.

Podaci o top 100 najbrže rastućih tvrtki u BiH s minimalnim prihodom od dva milijuna KM otkrivaju i neke druge zanimljivosti. Ove kompanije su tijekom 2019. ostvarile vrlo značajan prihod od ukupno 11 milijardi KM, kao i zavidan izvoz od 1,6 milijardi KM. Bh. brzorastuće su ovom segmentu imale i vrlo dobru dobit od 990 milijuna KM, a što je važno i nezanemariv broj zaposlenih (57.800). Tri najzastupljenije branše u kojima su ove tvrtke poslovale su nespecijalizirana trgovina na veliko, trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavnicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima.

Najviše brzorastućih tvrtki locirano je u tri općine: Banja Luka, Sarajevska Općina Novi Grad i Mostar.

Podsjetimo, projekt "Brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini" tradicionalno rade Poslovne novine, u suradnji sa analitičkim partnerom LRC, članice LRC Group, i ove godine pod pokroviteljstvom NLB Banke d.d. Sarajevo i logističkim partnerom City Šped d.o.o. Sarajevo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?