Institut za javno zdravstvo RS

Objavljena uputa za postupno ublažavanje mjera za restorane, kafiće...

Srecko Niketic/PIXSELL
23.09.2020.
u 08:26

Za svaki stol (za kojem maksimalno mogu sjediti četiri osobe) se mora osigurati najmanje 10m2 prostora. Zabranjeno je da se gosti zadržavaju za šankom.

Poslodavci trebaju poštovati dobre higijenske prakse i već utvrđene standarde koji se primjenjuju na njihovo područje rada (higijena ruku i respiratorna higijena, dosljedno nošenje zaštitne maske i održavanje udaljenosti od najmanje 2 metra te izbjegavanje nepotrebnog bliskog kontakta s ljudima). Neophodno je voditi evidenciju o poštovanju preporuka i o zdravstvenom stanju zaposlenih na licu mjesta za svaki radni dan, navode iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Na ulazu u objekt neophodno je postaviti jasne i vidljive poruke u vezi s obvezom nošenja osobne zaštitne opreme (maski), poštivanja preporučene fizičke distance i načinom postupanja u objektu. Također, na ulazu u svaki ugostiteljski objekt, na vidno mjesto je obvezno postaviti plakat koji je priložen uz ovu uputu, a koji sadrži podatke o mmaksimalnom dozvoljenom broju osoba koje mogu istovremeno boraviti unutar zatvorenog prostora u objektu, kao i u otvorenom prostoru objekta (bašti), prenosi N1. 

Za sve zaposlenike i posjetitelje neophodno je postaviti informacije o načinu provođenja osobne higijene i osigurati pristup toploj vodi, sapunu i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku, na više mjesta u prostoru.

Na ulazu, na pultovima za plaćanje usluga, u radnom prostoru, u predulazu ili na izlazu iz toaleta potrebno je na raspolaganje staviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70%) i uputu za pravilnu dezinfekciju ruku.

Sjedeća mjesta u prostoru objekta rasporediti tako da je omogućena fizička udaljenost od 2m između osoba koje sjede za različitim stolovima. Za jednim stolom dozvoljeno je da sjede najviše četiri osobe (razmak između osoba koje sjede za jednim stolom ne manji od 1m).

Za svaki stol (za kojem maksimalno mogu sjediti četiri osobe) se mora osigurati najmanje 10m2 prostora. Zabranjeno je da se gosti zadržavaju za šankom.

U objektu je poželjno izvršiti označavanje kretanja posjetioca objekta, tako da se izbjegne ukrštanje njihovog kretanja. 

Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizirati, zaposleni moraju obvezno između naplate i izdavanja narudžbe oprati ili dezinficirati ruke i dezinficirati pult na kojem se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe.

Konobar može obaviti naplatu i dok gost sjedi za stolom. 

Za vrijeme prisustva ljudi u prostorijama, potrebna je stalna ventilacija dovodom vanjskog svježeg zraka uz maksimalni mogući protok zraka. Neophodno je osigurati adekvatnu prirodnu ventilaciju. Ne koristiti klima uređaje. 

U toaletima s mehaničkom ventilacijom, ventilacija mora raditi 24/7, pod vakumom, kako bi se spriječio prijenos fekalno-oralnim putem. Otvaranje prozora u toaletima s mehaničkom ili pasivnom ventilacijom mora se izbjegavati, jer to može uzrokovati da zrak iz toaleta prođe u druge prostorije. Korisnici WC-a trebaju biti upućeni da ispiraju WC-a školjke s poklopljenim poklopcem kako bi spriječili raspršivanje kapljica prilikom ispiranja WC-a školjke. 

Čišćenje objekta trebaju vršiti higijeničari/spremačice. Higijeničar/spremačica u prvoj smjeni prvi/a ulazi u objekt i treba provjeri je li izvršena dezinfekcija. Posljednja osoba koja izlazi na kraju radnog dana je opet higijeničar/spremačica koji/a ima zadatak izvršiti dezinfekciju svih radnih i podnih površina, kvaka, slavina, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica ukoliko omogućavaju vlažno čišćenje, pregrada, ukoliko postoje, te svih mokrih čvorova i površina sa kojima su klijenti i radno osoblje dolazili u kontakt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?