Vrijeme

Objavljena vremenska prognoza za proljeće u BiH

03.03.2022.
u 12:03

Proljeće na prostoru Bosne i Hercegovine prema prognoznim modelima trebalo bi biti toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za razdoblje 1981. - 2010. godine.

Najveće pozitivne anomalije očekuju se u svibnju. Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 75 posto, navedeno je u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Proljeće 2022. godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti, izvjesni su tijekom čitavog promatranog razdoblja. Pojava mrazeva moguća je najmanje do treće dekade travnja.


Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka

Ukupna prognozirana količina padalina, prema dostupnim materijalima, trebala bi biti nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Raspored padalina bit će neujednačen, a najviše padalina prognozira se sredinom prognostičkog razdoblja. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2021. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerojatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izvjesna, ali razdoblja padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

Za kraj napomena da je prognoza padalina na duže vremensko razdoblje složenija i s manjom vjerojatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?