Banja Luka

Obljetnica najrazornijeg potresa u povijesti BiH

potres u banjoj luci
27.10.2015.
u 10:46

U potresu je stradalo 15 osoba, a 1.117 teže i lakše ozlijeđeno

Banju Luku je na današnji dan, 27. listopada 1969. godine, pogodio najrazorniji potres u njenoj povijesti u kojem je stradalo 15 osoba, a 1.117 teže i lakše ozlijeđeno. 

Tih dana, 26. i 27. listopada grad na Vrbasu je pogodila serija potresa, od sedam do blizu devet stupnjeva Merkalijeve skale, da bi najfatalniji bio onaj koji se dogodio u 9 sati i 11 minuta ostavivši iza sebe pustoš.

U potresu je nastradalo 15 osoba, a meterijalna šteta je bila ogromna. Prema dostupnim podacima, potpuno je uništeno 86.000 stanova. Gospodarstvo je pretrpjelo značajne gubitke, a grad je ostao bez struje i vode.

Kako svjedoče preživjeli iz tog razdoblja, Banja Luka je izgledala kao da je na nju bačena atomska bomba, a ljudi su danima bili na ulicama.

Ubrzo je uslijedila rekonstrukcija i sanacija objekata, javlja N1. 

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Europe i svijeta, Banja Luka je ponovo stala na noge. Novu zgradu Gimnazije, Banjoj Luci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu „Georgi Stojkov Rakovski" bugarski narod, dok je za školu u Slatini nizozemska vlada donirala sredstva.

Na banjolučkom Trgu Krajine i danas se nalazi sat, koji je prestao raditi 27. listopada 1969. godine u 9.11 sati, koji stoji kao podsjetnik na strašni potres u gradu na Vrbasu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije