Ustavni sud opovrgava SDA

Obmana je da se ‘Sejdić-Finci’ može Izbornim zakonom provesti bez izmjene Ustava

Ustavni sud BiH
22.07.2017.
u 09:00

Odluka o brisanju prijepornih odredbi Izbornog zakona, koje su omogućavale da bošnjačke stranke manipulacijama biraju hrvatske izaslanike u Dom naroda, a poslije i uspostavljale dvije vlade bez legitimnih predstavnika tog naroda, konačno je stigla u Parlament BiH, čime je praktično postalo jasno da se neće moći uspostaviti vlast u Federaciji i državi ako ne dođe do promjene Izbornog zakona. Umjesto sadašnjeg ustavnog okvira koji utvrđuje ulogu konstitutivnih naroda kao ključnih političkih aktera, bošnjački političari nastavili su obmanjivati vlastitu javnost kako će se predložiti izmjene Izbornog zakona BiH koje bi riješile sve presude i prijeporne točke, od presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučajevima “Sejdić-Finci”, “Zornić”, “Pilav” do Ljubićeve apelacije, poštivanja Ustava Federacije BiH.

Čak 40.000 prema 23

Nakon što je najavio da HDZ-ov prijedlog neće proći u Zastupničkom domu, bošnjački lider Bakir Izetbegović objasnio je kako će SDA “ponuditi svoj prijedlog koji će provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali pri tome poštujući i Ustav Federacije BiH, kao i popis pučanstva iz 1991. te da neće ignorirati presudu ‘Sejdić-Finci’”. No, u objašnjenju Ustavnoga suda BiH u slučaju odbijanja vitalnog bošnjačkoga nacionalnog interesa doslovno se demantiraju svi Izetbegovićevi navodi.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?