Od siječnja do rujna u FBiH

Oboljelo 379 osoba od tuberkuloze

20.09.2016.
u 10:00

U prvih osam mjeseci ove godine u Federaciji BiH od tuberkuloze je oboljelo 379 osoba, od čega samo u kolovozu 60, navodi se u mjesečnom izvješću o kretanju zaraznih bolesti ZZJZ FBiH za kolovoz. Najviše oboljelih u srpnju zabilježeno je u Tuzlanskoj županiji - 17, dok u Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji u istom mjesecu nisu zabilježeni slučajevi ovog oboljenja, piše Večernji list BiH. U HNŽ-u je evidentirano petero oboljelih, a u Zeničko-dobojskoj županiji 13.

Siromaštvo i TBC

Tuberkuloza je socijalna bolest, nezaposlenost i relativno siromaštvo su neki od čimbenika koji utječu na pojavu oboljenja. Nitko nije pošteđen, ali veće izglede za oboljenje imaju oni koji žive u lošim objektima s puno vlage, a pritom su neuhranjeni, odnosno ne mogu si priuštiti zdrave obroke. Dobra osunčanost i mala količina vlage doprinose da već godinama najmanje oboljelih ima u Hercegovini. Klima u ovom dijelu BiH ne pogoduje razvoju i opstanku Kochova bacila koji je krivac za pojavu bolesti. BiH je zemlja s najviše oboljelih od tuberkuloze u regiji u odnosu na broj stanovnika. Ipak, taj broj je dosta manji nego ranijih godina. Od tuberkuloze oboli maksimalno deset Nijemaca na stotinu tisuća stanovnika, a čak trideset bh. građana. Stručnjaci kažu kako je i to odličan napredak jer je Bosna i Hercegovina konačno zemlja sa srednje visokom incidencijom. To znači kako se broj oboljelih na 100.000 stanovnika smanjio s 50 na 30 zaraženih. Prije desetak godina BiH je imala i do 70 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Najviše u regiji

U Srbiji je oboljelih za 10 manje nego u BiH. Slično je i u Hrvatskoj, dok je Slovenija pala ispod 10 oboljelih pa se više ne ubraja u zemlje s epidemijom tuberkuloze. U RS-u su tijekom 2015. godine od tuberkuloze oboljele 353 osobe, približno kao i 2014., kada su prijavljene 382 novooboljele osobe. Radi se o podacima o pojavi ove zarazne bakterijske bolesti koje je prikupio Institut za javno zdravstvo RS-a. Prema podacima iz izvješća Zavoda za javno zdravstvo, od tuberkuloze su u FBiH u prošloj godini oboljele 664 osobe. Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest prouzročena bacilom tuberkuloze koji najčešće zahvaća pluća. Unatoč tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta i danas je najsmrtonosnija zarazna 
bolest.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?