prijenos nadležnosti

Obrazovanje ipak prelazi u nadležnost Općine Kiseljak

03.05.2019.
u 18:45

Kiseljak definitivno pokreće proceduru prijenosa nadležnosti u oblasti obrazovanja sa županijske na općinsku razinu. Inicijativu o prijenosu nadležnosti podržala je većina vijećnika u Općinskom vijeću Kiseljak te će ona biti upućena institucijama vlasti u Srednjobosanskoj županiji, Vladi, a potom i Saboru, piše Večernji list BiH. 

Rok od 30 dana

Zakonski rok za očitovanje o inicijativi je 30 dana. U slučaju probijanja ovog roka, Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, najavljuje pokretanje postupka za zaštitu prava na lokalnu samoupravu pred Ustavnim sudom FBiH. Prije usvajanja inicijative na sjednici Vijeća vodila se prilično žustra rasprava. Pozivajući se na princip supsidijarnosti Europske povelje o lokalnoj samoupravi, prema kojemu je poželjno sve važnije nadležnosti prenijeti na lokalnu zajednicu, te, kako je naveo, dugogodišnji loš odnos županijskog Ministarstva obrazovanja prema ovoj problematici u pojedinim općinama, načelnik Kiseljaka obrazložio je razloge zbog kojih, po njemu, Općina treba preuzeti nadležnosti nad radom šest osnovnih te dvjema srednjim školama koje rade na području ove općine. - Uvjeti u školama jednaki su onima u 19., a živimo u 21. stoljeću. Uvjeren sam da Općina Kiseljak, koja je i dosad puno više ulagala u sve škole, bez obzira na plan i program po kojemu rade, može uraditi više kako bi djeca imala bolje uvjete školovanja - poručio je Mišurić Ramljak. Održan je i sastanak s vijećima škola i zaposlenima, a upriličena je i javna rasprava.

Vijećnici podijeljeni

Budući da je završena prije roka, vijećnici SDA zapitali su se čemu žurba te ponovili raniji stav da ne podržavaju inicijativu. Isprika im je i ovaj put navodna ugroženost bošnjačke djece u pojedinim školama. - Ne podržavamo inicijativu - poručio je Asmer Japaur, vijećnik SDA. Da drugi bošnjački vijećnici ne dijele njegovo mišljenje, jasno su dali do znanja Hihmet Karasalihović i Nihad Junuzović, vijećnici DF-a i SDP-a. - Mi podržavamo inicijativu jer mislimo da lošije stanje u školstvu ne može biti. Učinit ćemo to iako su nas u SDA već proglasili izdajnicima bošnjačkog naroda - kaže Karasalihović. Uz vijećnike HDZ-a, inicijativu su podržali DF i SDP, protiv je bio SDA, a suzdržana dvojica vijećnika HSP-a i HDZ-a 1990. Očekivanja su da bi proces prijenosa nadležnosti sa Županije na Općinu mogao biti završen do početka školske 2019./20. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?