FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BIH

Ocat, soda bikarbona i limun odlična prirodna sredstva za čišćenje

27.03.2020.
u 15:45

Jedna od tema o kojoj se posljednjih dana vode rasprave zasigurno je dezinfekcija. Razgovori, prije ili kasnije, završe na pranju i čišćenju te uništavanju virusa i bakterija. Profesionalni dezinficijensi svakako su najjednostavnija i najučinkovitija sredstva u borbi protiv koronavirusa, međutim, iziskuju dosta novca, a i nisu baš ugodnog mirisa, stoga vam donosimo prijedloge kako napraviti domaća prirodna sredstva za čišćenje različitih površina (ne dezinficijensa) kojim štitite svoje zdravlje, ali i okoliš te uštedjeti nešto novca.

Povratak prirodnom
Ako se ikad zapitate kako su ljudi nekad davno uopće održavali čistoću doma ili odjeće, a da nisu imali svu silu sredstava za čišćenje na izbor kao što ih mi danas imamo, onda sigurno shvatite da su morali imati neka prirodna sredstva koja su funkcionirala. Sljedeći put kad trebate oprati sudoper ili prozore, umjesto skupih gotovih proizvoda, izvucite prave sastojke iz vlastite kuhinje. Ocat, soda bikarbona, limun... učinkoviti su čistači. Kad je riječ o izradi prirodnih sredstava za čišćenje kućanstva, potrebno je početi nečim što ima višestruko djelovanje. Što će ti trebati? Žlica sode bikarbone, pola limuna, četvrt šalice bijelog octa i litra vruće vode. Pomiješaj sastojke i izradi jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje iz kućne izrade, koje se koristi po površinama i namještaju kod kuće. Proizvodima koji se koriste za čišćenje pećnice uglavnom su glavni sastojak razne kemikalije, ali mješavina sode bikarobne i octa jedan je od najboljih proizvoda za čišćenje od kojeg će se pećnica na kraju sjajiti. Uzmite pola šalice sode bikarbone, tri četvrtine žlice vode te bijeli ocat po potrebi. Napravi pastu i razmaži po unutrašnjosti pećnice. Neka odstoji preko noći. Potom rasprši malo octa i prebriši pastu pomoću upijajućeg kuhinjskog ručnika. Sredstva za čišćenje podova mogu sadržavati neželjene kemikalije. Međutim, postoji i učinkovita prirodna alternativa! Ima tek dva sastojka, i iako nije prirodni dezinficijens, ipak je izvrsno sredstvo za čišćenje podova domaće izrade za kuhinjske i kupaoničke podove. Pomiješajte vodu i bijeli ocat u jednakim dijelovima, prebrišite pod. Isperite sredstvo za čišćenje vodom i prebrišite papirnatim ručnikom.

Čišćenje kupaonice
Nitko ne voli čišćenje zahoda, a miris izbjeljivača i drugih sredstava za čišćenje može ga učiniti još manje privlačnim zadatkom. Ali ovo najjednostavnije od prirodnih sredstava za čišćenje kućanstva može obaviti posao s najmanje muke. Uzmite pola šalice sode bikarbone, šalica bijelog octa, pola male žlice eteričnog ulja. Pomiješaj sastojke i ulij ih u bocu s raspršivačem. Poprskaj po zahodu i ostavi da odradi nekoliko minuta. Takva otopina sadrži i sastojke koji djeluju kao prirodni dezinficijens, a tvoj izbor eteričnog ulja za sobom će ostaviti još više mirisa svježine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?