Zoran Galić, ravnatelj GP BiH

Očekuje nas usložnjavanje situacije na granici, potreban maksimalan angažman

21.05.2019.
u 11:00

Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH, u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako se broj migranata u prva četiri mjeseca 2019. povećao u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, što ukazuje na to kako ćemo se u sljedećem razdoblju susretati s još složenijim stanjem na granici, a što će pak zahtijevati maksimalno angažiranje ne samo Granične policije nego i cijele društvene zajednice u BiH. U tom kontekstu ukazao je i na činjenicu kako je Graničnoj policiji, kako bi se pokrila identificirana mjesta prelaska granice na istoku BiH, prema njihovoj procjeni, potrebno dodatnih 510 službenika, a u slučaju pokrivanja svih potencijalnih mjesta prelaska bilo bi ih potrebno dvostruko više, i to bez pokrivanja ostatka granice kao, primjerice, s Hrvatskom.

Koliko trenutačno nedostaje graničnih policajaca za učinkovit nadzor istočne granice BiH u kontekstu otkrivanja ilegalnih migranata?

- Migranti prođu veliki broj država i granica prije nego se pojave na granici BiH. Riječ je o globalnom problemu koji je nekoliko godina zaobilazio BiH, ali se već 2017. godine povećava pritisak na bh. granicu. Otad su na snazi naše pojačane mjere, sukladno postojećim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima. Sve to dovelo je do gotovo iscrpljenih kapaciteta Granične policije BiH u 2019. godini. ...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije