formiranje vlasti

Očekuje se kako će HNŽ dobiti novu većinu do sredine srpnja

Tomislav Martinović
02.07.2023.
u 08:48

Rasplet političkih procese u Hercegovačko-neretvanskoj županiji još uvijek se ne nazire, no očekivanja su hrvatske strane kako će se u danima koji su pred nama intenzivirati razgovori s potencijalnim partnerima na bošnjačkoj političkoj sceni. Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, izjavio je za Večernji list kako je zapravo namjera završiti te procese do 15. srpnja.

Protočnost odluka

SDA ili blok stranaka koje predvodi SDP - pitanje o tomu tko će od njih činiti partnera HDZ-u BiH u procesu uspostave nove izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje je pod povećalom javnosti, no ono što je možda važnije od navedenog pitanja je tematika uspostave funkcionalnih odnosa u županiji, među županijama, ali i prema Federaciji BiH. Hercegovačko-neretvanska županija, koja sa Srednjobosanskom čini svojevrsnu zemljopisnu, ali i političku kralježnicu Federacije BiH, kao i simboličan prostor na kojemu se konstantno testiraju politički odnosi Hrvata i Bošnjaka, treba stabilnost koja će biti posljedica protočnosti zakonskih rješenja, kao i konstruktivnih odnosa na relaciji Vlada - Skupština. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije Stjepan Bošković nešto ranije je u izjavi za Večernji list objasnio kako je HDZ BiH, kao najodgovornija stranka u Županiji, ponudio jasne uvjete koji se odnose na maksimalnu protočnost odluka na relaciji Vlada Županije - Skupština, kao i na rješavanje svih pitanja koja su na čekanju. Drugim riječima, Hercegovačko-neretvanska županija mora imati skupštinsku većinu i Vladu u kojoj neće biti nikakvih blokada, već će se raditi maksimalno operativno kako bi se rješavala pitanja od interesa za sve žitelje Županije. Za hrvatske stranke idealno bi u tom kontekstu bilo da imaju uspostavljenu vlast po vertikali, a što bi značilo da okosnicu Vlade čine iste stranke i u županiji i na razini Federacije BiH. Takav scenarij u konačnici bi omogućio logično “spuštanje” dobrih odnosa koji već vladaju na federalnoj razini, na razinu Hercegovačko-neretvanske županije te fokus na reformske procese koje su preuzele nove federalne vlasti, a dio kojih se, u skladu s ustavnim načelima, veže uz nadležnost županija. Međutim, isto tako je jasno i kako čista matematika u slučaju Hercegovačko-neretvanske županije možda neće biti presudna za rješavanje zapetljanog čvora oko ustroja nove vlasti. Naime, upitno je koliko zapravo SDP i partneri imaju volje i snage biti dio buduće vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, istodobno riskirajući da im bošnjačka medijsko-politička mašinerija ponovno počne spočitavati navodno izdajništvo bošnjačkih interesa.

Reforme

Stoga hrvatska strana očekuje skorašnji odgovor hoće li navedena politička grupacija ostati zainteresirana ili će se pak morati tražiti dogovor s drugom strankom. Podsjećamo, protekli krug pregovora donio je nekoliko trenutaka u kojima se činilo kako je na pomolu konačni dogovor, no ubrzo je uslijedilo zatišje. Pitanje okončanja procesa uspostave izvršne vlasti u ovoj županiji svakako valja promatrati i kroz prizmu nekih drugih procesa koji traže političku stabilnost na svim razinama vlasti. Brojne prilike otvaraju se za BiH kada govorimo o nastavku europskog puta BiH, a među njima je i korištenje europskih fondova, poglavito onoga koji se veže uz IPA III mehanizam, a sve navedeno traži i dobro posložene političke odnose na svim razinama vlasti.

Bez obzira na to koji od dva politička subjekta iz bošnjačkog naroda postane dio većine u ovoj županiji, ono što je važno je održati produktivne političke odnose, kao i klimu unutar Skupštine, neovisno o tome tko je u vlasti, a tko u oporbi, a koja će omogućiti da Hercegovačko-neretvanska županija nastavi krupnim koracima naprijed kada je riječ o reformama. Usporedno s tim bilo bi idealno imati skupštinsku većinu i Vladu u kojoj neće biti nikakvih blokada, već će se raditi maksimalno operativno kako bi se rješavala pitanja od interesa za sve žitelje županije.

Kada je riječ o drugim županijama, još uvijek se čeka konačni politički dogovor triju hrvatskih stranaka u Hercegbosanskoj županiji, a u kojoj je namjera pregovarača imati snažnu hrvatsku osnovicu nove Vlade koju bi činili HDZ BiH HNP i HDZ 1990. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?