Marina Pendeš, ministrica obrane BiH

Očekujem fleksibilniji pristup naših partnera kako bi MAP bio aktiviran do kraja ove godine

Marina Pendeš
04.09.2017.
u 11:00

Put BiH u NATO savez postao je još jedna predizborna tema. BiH još nije ispunila uvjete ni za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo, a vode se unutarnje rasprave o samom prijemu u NATO. Zbog povećanih financijskih potreba Oružanih snaga BiH, došao je u pitanje i fiskalni okvir, i to sve u trenutku kada su upravo kapaciteti i resursi OS BiH masovno korišteni u gašenju brojnih požara, posebice u Hercegovini. Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je u razgovoru s novinarima Večernjega lista odgovarala na ova i druga aktualna pitanja koja se tiču OS BiH i sektora obrane u cjelini.

Dio političkih struktura i medija, posebice iz Sarajeva, ističe kako je politička opcija kojoj pripadate, dakle HDZ BiH, protiv NATO-a i da se ide, uvjetno rečeno, u “ruski blok”. Što je istina?

- Često se u medijima raznim spinovima nastoji u fokus s onoga što je uistinu bitno prebaciti odgovornost na nekoga tko ovoj BiH želi dobro tako da bude sigurna i stabilna, a to možemo jedino kao dio europskih i euroatlantskih integracija. Ja, kao ministrica obrane, a ranije i kao zamjenica ministra obrane i predstavnica HDZ-a u toj instituciji i Vijeću ministara, zalažem se i radim na postizanju tih ciljeva, odrađujući sve kako bi BiH što prije imala aktiviran MAP, odnosno postala dijelom NATO-a i europskih integracija. Dakle, smatram kako je to spinovanje, ali, s obzirom na to da mi Hrvati nemamo svoj javni servis gdje možemo adekvatno plasirati informacije, zakinuti smo za mogućnost pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svojim stavovima i aktivnostima.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije