Žrtve u iščekivanju presude Karadžiću:

Očekujemo da pravda bude zadovoljena

presuda
Foto: FENA
21.03.2016.
u 10:21

Preživjele žrtave i svjedoci genocida u BiH, uoči presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću 24. ožujka, poručuju kako je on najodgovornija osoba za desetke tisuća nevino ubijenih u BiH te očekuju kako će biti osuđen po svim točkama optužnice za koje se tereti i na maksimalnu kaznu zatvora, što bi za njih predstavljalo djelimično zadovoljenje pravde. 

- Očekujemo kako će Radovan Karadžić dobiti doživotni zatvor. Nadam se kako će odluka suda biti takva da će predstavljati djelomičnu satisfakciju za žrtve u BiH, a svaka druga presuda bi bila za njih ponižavajuća - kazao je Feni predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

Smatra kako je suđenje trajalo dosta dugo, uglavnom iz razloga što većina optuženih, kako je naveo, već po tradiciji maksimalno koristi "taj demokratski pristup“ koji sud ima prema optuženicima i omogućava im da "zloupotrijebe sve ono što im statut Suda dopušta".

- Imali smo slučaj Vojislava Šešelja, ali i svi drugi to zlupotrebljavaju maksimalno kako bi što više razvukli proces. I, nažalost, uspijevaju u tome dobrim dijelom, ali dočekujemo i taj dan - 24. ožujka, kada će biti presuda Radovanu Karadžiću - ističe Tahirović.

Izražava nadu kako će presuda Karadžiću biti u cilju budućnosti i postizanja pravde za sve, ali i upozorenje budućim generacijama da se zločin ipak ne isplati.

Društvo za ugrožene narode za BiH (DUN) očekuje da pravda bude zadovoljena i da Karadžić bude osuđen po svim točkama za koje se tereti.

Predsjednica DUN-a za BiH Fadila Memišević kaže u razgovoru za Fenu da je jako važno da Tužiteljstvo dokaže da je postojala namjera da će genocid biti počinjen. Karadžić je bio na čelu Kriznog štaba, on je osnovao Krizni štab u svakoj općini i namera je bila, naglašava ona, da se jedan cijeli narod uništi, odnosno da kroz masovno protjerivanje i ubijanje nestane.

- Mi očekujemo zadovoljenje pravde i Karadžić treba da dobije doživotnu robiju - istakla je Memišević.

Smatra nedopustivim što Tribunal završava svoj rad s Karadžićem, jer "umjesto kako je počeo s Karadžićem, Mladićem, Miloševićem, on je počeo s nekim drugim".

- U ovih 23 godine rada Trbinula, puno toga je bilo neadekvatno, Tribunal je bio na granici da izgubi kredibilitet, pa čak je i gubio kredibilitet po nekim točkama. Ovo je sada prilika da vrati taj kredibilitet adekvatnom presudom. Pravda će biti zadovoljena ukoliko Karadžić bude osuđen za udruženi zločinački čin - za namjeru genocida i za sve ono što je iz toga slijedilo - kazala je Memišević.

Mišljenja je da i nakon ove presude neće biti neka velikih promjena u BiH te da će ova zemlja, kako je ocijenila, i dalje ostati podijeljena.

- Podijeljena BiH je rezultat upravo rada Radovana Karadžića, jer ovdje se sudi samo Karadžiću, a ne sudi se njegovom projektu, a njegov projekt je Republika Srpska. Taj projekt ostaje i dugi niz godina nećemo doći do suočavanja s istinom. RS pa i Srbija neće prihvatiti ovu presudu koja bude izrečena. Jedino će u FBiH biti olakšanje da je pravda zadovoljena, a u RS-u tvrdim da će i dalje govoriti da su nezadovoljni - kaže Memišević.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković smatra da je izricanje presude Radovanu Karadžiću bitan događaj za BiH i za žrtve u BiH te očekuje da Karadžiću bude dokazana krivica.

Žrtve očekuju, ističe Mešković, da se dokaže kako je bila organizirana namjera za izvršenje zločina, genocida u BiH, da je zločin planiran i u BiH i van nje te da su, nažalost, veliku cijenu platile žrtve, logoraši. 

- Želimo da Karadžić bude optužen, ali u svemu tome je vrlo bitno da čujemo da je dokazan organiziran, sistematski isplanirani zločin i genocid u BiH s ciljem etničkog čišćenja jednog i drugog naroda. Očekujemo da u presudi bude definirana i uloga susjedne države Srbije kada je u pitanju planiranje zločina u BiH - ističe za Fenu predsjednik Saveza logoraša, čiji će članovi prisustvovati izricanju presude Pretresnog vijeća u postupku protiv Karadžića.

Mešković je nadalje mišljenja kako bi ova presuda morala da bude i u funkciji pomirenja među građanima BiH te svi koji žive u BiH bi nakon te presude trebali izvući određene pouke, osuditi takvu politiku, jer nikome nije donijela dobro.

Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa", čije članice zajedno s predstavnicima brojnih nevladinih organizacija iz BiH odlaze na izricanje presude Karadžiću, očekuje također kako će ona biti pravedna i da Karadžić bude osuđen po svim točkama optužnice.

- Karadžić je bio 'alfa i omega' za BiH i on mora da dobije najveću kaznu, i on i Ratko Mladić. Nadamo se kako će Karadžić dobiti doživotnu kaznu, da će mu se presuditi za genocid u Prijedoru, Kozarcu i drugim gradovima. Ako mu se ne bude sudilo za genocid u drugim gradovima, mislim da će za nas ta kazna biti umanjena - istakla je Subašić za Fenu.

Mišljenja je kako je "Haški tribunal u posljednje vrijeme počeo da radi onako kako treba da radi, ne po nečijoj naredbi nego pravdi".

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović naglašava kako su obitelji ogorčene na sudove i "sve što se dešava godinama".

- Od presude Radovanu Karadžiću ne očekujemo ništa posebno. Da je bilo pravde i pravednosti, davno bi pravda bila zadovoljena. Međutim, žrtve su vjerovale u pravdu i pravednost, ali Haški tribunal 'razvlači' pamet žrtava i obitelji koje su preživjele genocid i svim žrtavama u BiH već toliko godina - smatra Mehmedović.

U razgovoru za Fenu ona naglašava kako se presuda Karadžiću čekala godinama, ali od nje ništa posebno ne očekuju "jer se njemu ne može presuditi za sve zlo koje je nanio".

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva od 1992. do 1995. godine Fikret Grabovica kaže za Fenu kako je sam tijek presude dugo trajao, ali očekuje da Karadžić dobije maksimalnu kaznu i da bude "odgovarajući karakter presude onako kako je i zaslužio".

- Radovan Karadžić je jedan od najodgovornijih za desetke tisuća nevino ubijenih u BiH, također je odgovoran za 1.600 ubijene djece u gradu Sarajevu i zaslužio je najveću moguću kaznu. Zaslužio je da dobije kaznu i da ode u povijest kao jedan od najvećih zločinaca suvremene povijesti. On ne samo što je počinio i što je odgovoran za mnogobrojne zločine, također i svom narodu ništa dobro nije donio - ocijenio je Grabovica.

Karadžić je jedan od najodgovornijih što, ističe Grabovica, današnje i buduće generacije ko zna koliko vremena neće imati budućnost koju bi trebali da imaju i koju zaslužuju.

Predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92"  Mirsad Duratović poručuje da bivši logoraši Prijedora sa zebnjom iščekuju 24. ožujka jer nisu ubijeđeni da će Haški tribunal donijeti pravičnu presudu.

- Nismo ubijeđeni da će Haški tribunal odnosno sudsko vijeće osuditi Karadžića za genocid u Prijedoru, ali i širom BiH. Sama činjenica da sudsko vijeće nije dozvolilo da se najveća masovna grobnica u BiH - Tomašica uvrsti u tužbu Radovanu Karadžiću nama je izbrisala svaku nadu da bi na kraju ipak on mogao dobiti presudu koju zaslužuje a to je presuda za genocid - naglašava Duratović u izjavi za Fenu.

Presuda Pretresnog vijeća u predmetu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića bit će izrečena 24. ožujka u 14 sati i jedna je od najvažnijih u povijesti Haškog tribunala.

Karadžić je uhićen u srpnju 2008. godine, nakon višegodišnjeg skrivanja pod lažnim identitetom i nedjelju dana kasnije izručen je Tribunalu.

Optužnicom se tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubojstva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tijekom rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?