Sjednica predsjedništva

Očuvane Hrvatima strateške općine, fokus HNS-a na Mostaru

01.12.2020.
u 19:30

Pitanje izbora u gradu Mostaru u fokusu je stranaka Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo HNS-a jučer je jednoglasno zaključilo kako će sve buduće aktivnosti dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora biti isključivo u funkciji postizanja zacrtanog i očekivanog rezultata stranaka HNS-a na izborima za Grad Mostar, piše Večernji list BiH. 

Ova sjednica poslužila je da hrvatske stranke, članice HNS-a, rasprave o budućim aktivnostima u kontekstu pripreme za lokalne izbore, a tom su prilikom razmotrene i prezentirane daljnje aktivnosti koje će pridonijeti jačanju povjerenja i ostvarivanju zacrtanoga izbornoga rezultata. Hrvatske stranke imaju jasan cilj pred sobom koji uključuje stvaranje pretpostavke da uspjeh na lokalnim izborima u nacionalno mješovitim sredinama kapitaliziraju i na primjeru Grada Mostara.

Analiza rezultata

Kampanja ide svojim tijekom, a stranke HNS-a, uglavnom koristeći prednosti novih medija i društvenih mreža, šalju poruke o tomu kakav Mostar vide u budućnosti.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora osvrnulo se i na privremene neslužbene rezultate lokalnih izbora koji su održani 15. studenog te je nakon iscrpne analize izrazilo zadovoljstvo postignutim rezultatima koji su ostvarile stranke privržene politici HNS-a, a posebno u onim sredinama gdje je bio organiziran zajednički rad i djelovanje. Hrvatske stranke, kroz zajedničke kandidate za načelnike, ne samo da su sačuvale sve sredine u kojima su ih do sada imale već su rezultat i popravile, a primjer je Novi Travnik u kojemu je zajednički kandidat izabran za načelnika. Istodobno, kada je riječ o općinskim vijećima, niz je nacionalno mješovitih, a za Hrvate strateški važnih općina u kojima su hrvatske stranke neizostavan partner za formiranje vlasti, počevši od Busovače, preko Uskoplja pa do Jajca. U potonjoj općini većinu u dosadašnjem Općinskom vijeću činile su hrvatske stranke okupljene u koaliciji Zajedno za bolje sutra Jajcu i SDA, a s obzirom na ovogodišnji izborni rezultat, očekivanja su kako će i u ovom mandatu doći do sličnog dogovora.

Predsjedništvo HNS-a sazvalo je iduću sjednicu za 14. prosinca, na kojoj će se, osim završnih izbornih priprema za Grad Mostar, raspravljati i o 25. obljetnici Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ključno načelo

U tom je kontekstu značajno za naglasiti kako je jedinstven stav hrvatske strane kako je potrebno omogućiti u praksi temeljno načelo Ustava BiH na kojemu počiva država, a to je konstitutivnost naroda, a pravi put za takvo što je promjena Izbornog zakona koja će omogućiti legitimno predstavljanje naroda u institucijama vlasti kao što su Predsjedništvo BiH i domovi naroda.

Pritom treba ukazati na sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u kojemu su se legitimni predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH obvezali na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, kao i regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama, i to do kraja godine. Želja je hrvatskih predstavnika da što prije dođe do promjene Izbornog zakona BiH koja će osigurati i legitimno predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda i kojima će se i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije