HN ŽUPANIJA

OČUVANJE RADNIH MJESTA Više od 10.000 plaća ulazi u program za subvencije

16.07.2020.
u 14:33

Iako veliki broj ljudi zbog ekonomske krize gubi posao, podaci koji dolaze s različitih razina vlasti pokazuju kako se posljednjih mjeseci bilježi i zapošljavanje, a brojke govore najviše u svibnju i lipnju. Primjerice, informacije Zavoda za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije za ožujak, travanj, svibanj, lipanj te 14 dana srpnja pokazuju kako je u tom razdoblju posao pronašlo ukupno 3614 osoba koje su brisane s evidencije, dok je na evidenciju prijavljeno, odnosno ostalo bez posla, 5808 osoba. Najveći broj osoba koje su pronašle posao bio je u svibnju kada su s evidencije zbog zaposlenja brisane 1132 osobe, a slijedi lipanj u kojem su posao pronašle 972 osobe, piše Večernji list BiH

Javni poziv

Osim činjenice da je u ovom razdoblju ipak bilo i zapošljavanja, mjeseci koji dolaze trebali bi donijeti i stabilizaciju u kontekstu mjera koje će vlast poduzeti na saniranju ekonomskih posljedica. Naime, nedavno je Vlada objavila poziv za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travanj i svibanj 2020. godine. Ovo je jedna od ključnih stavki Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a čija primjena može uslijediti i nakon što su na raspolaganje stavljena sredstava od MMF-a.

Zakonom je planirano da se iznosom do 425 KM mjesečno subvencionira više od deset tisuća plaća te održi poticajna politika u strateškim gospodarskim granama, na poseban način poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu te ugostiteljstvu, čime se otvara prostor za ukupni oporavak gospodarstva.

U kontekstu ostvarivanja prava, pravo na subvencioniranje mogu ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Kreditna linija

Pomoć stiže i u obliku povoljnih kredita jer je najavljeno kako će Razvojna banka FBiH sklopiti protokol s Hercegovačko-neretvanskom županijom kojim se uspostavlja kreditna linija za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica krize. Ovim protokolom omogućit će se pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci te poček do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćat će Vlada HNŽ-a, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Uz aktivnosti predviđene Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, povećana su i izdvajanja za poticaje u poljoprivredi. Naime, izmjenama i dopunama proračuna HNŽ-a ta su sredstva povećana gotovo dva puta i iznose 2,000.000 KM. Također, jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačkko-neretvanskoj županiji ovih dana uplaćeno je 450.000 KM za potporu biljnoj proizvodnji. Ovom raspodjelom Mostar i Čapljina dobili su po 100.000 KM, Čitluk 65.000 KM, Jablanica 20.000 KM, Neum 40.000 KM, Prozor-Rama 35.000 KM, Ravno 20.000 KM te Stolac 70.000 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije