Stav HNS-a i HDZ-a

Očuvati koaliciju sa SDA i SBB-om zbog provođenja reformi u BiH

BiH,19.02.16.Mostar,Dom HDZ, Sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Photo:Stojan Lasic
20.02.2016.
u 07:00

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je i predsjedatelj Predsjedništva BiH izjavio je jučer nakon sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH te čelništva HDZ-a BiH da će učiniti sve kako bi opstala aktualna vladajuća koalicija stranaka iz Federacije BiH sa SDA i Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH smatrajući to ključnim preduvjetom za provedbu važnih reformi - ekonomskih i političkih, među kojima su izmjene Izbornog zakona i ustava, piše Večernji list BiH.

Intenzivni razgovori

“Ja sam siguran kako treba učiniti sve kako bi se ovo partnerstvo ili koalicija očuvala jer je ona jamac daljnjih reformskih aktivnosti u BiH, osobito u FBiH. Oni koji prizivaju takav vid nesporazuma znaju da to donosi samo zastoje i sve ono što smo zacrtali, bez obzira je li to vanjska politika kroz predaju zahtjeva za članstvo, ili aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savez, ili izmjena izbornog zakonodavstva, ili, pak, s treće strane ono što je ključno da pokrenemo ekonomski i socijalni sektor. Bez ozbiljne koalicije, bez usuglašenog stajališta o ovim pitanjima, mislim da je BiH osuđena na zastoje i ja ću učiniti sve da se to ne dogodi”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru. Pri tome je objasnio kako je jučer o toj temi telefonski razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te je najavio da će sljedećeg tjedna posjetiti čelnika SBB-a Fahrudina Radončića u Sarajevu s obzirom na to se on nalazi u kućnom pritvoru. Čović je prvi put izrazio pesimizam o mogućnost izmjena izbornog zakonodavstva tijekom ove godine u kojima bi te promjene trebale biti provedene s obzirom na rok od 150 dana prije održavanja lokalnih izbora poslije kojih nije moguće mijenjati zakon ni zbog izborne kampanje voditi ozbiljne razgovore. No, Čović je i dalje optimist u konačni dogovor tvrdeći da su sa SDA značajno približena stajališta o gradu Mostaru i presudi “Sejdić-Finci”.

Vrijeme isteklo

“Mislim da nam je vrijeme lagano isteklo jer smo ovo trebali završiti do kraja siječnja. Drugim riječima, ono što je trebala biti rasprava u Parlamentu, mislim da smo lagano suzili prostor i sada je potrebno skinuti teret odgovornosti sa sebe i svojih stranaka te lagano privesti kraju u formi za koju procjenjujemo da ima priliku za uspjeh. Optimističan sam da možemo dobiti novi Izborni zakon koji će riješiti presudu “Sejdić-Finci” i presudu Ustavnog suda BiH za Mostar. Naši ljudi intenzivno pregovaraju o tome. Tu smo vrlo blizu rješenja i sada je sve do nas kao i u slučaju predaje zahtjeva za članstvo u EU”, ocijenio je čelnik HDZ-a BiH. Naglasio je i da su prigovori RS o Mehanizmu koordinacije bili opravdani s obzirom na način njegove promjene. •

Čović je ocijenio kako Hrvati u BiH moraju imati pravo na informiranje na materinskom jeziku u okviru Javnog RTV servisa ističući kako je to standard u Europskoj uniji. 
Ministarstvo prometa i veza BiH nedavno je predložilo osnivanje posebnih radio-televizijskih kanala na jezicima triju naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka čija bi sjedišta produkcijskih centara bila u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru što su kritizirali entitetski RTV Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu i Radio televizija Republike Srpske čije je sjedište u Banjoj Luci. 
 “Naš je stav jednostavan da konstitutivni narodi u BiH imaju pravo biti informirani objektivno i na svom materinskom jeziku. To je pravo i manjina diljem svijeta, a, evo, posebno je pravilo u Europskoj uniji kojoj se želimo priključiti”, rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?