BiH je među 17 zemalja koje imaju špijunski program FinSpy

Softver za prisluškivanje i nadzor košao je oko 800 tisuća KM

spijun
18.09.2014.
u 08:56

Osobe koje su pod nadzorom ne mogu nikako otkriti da su njihova računala ili pametni telefoni zaraženi

Priče o prisluškivanju i globalnom praćenju građana odavno su poznate, no Wikileaks redovito se potrudi tu priču učiniti još zanimljivijom ili možda još strašnijom. Obavještajno-sigurnosna agencija OSA kupila je paket programa njemačko-britanske tvrtke “Gamma International GmbH” pod nazivom FinSpy za oko 800 tisuća maraka. Paket podrazumijeva navedeni FinSpy, FinFireWire, FinFly USB i FinFly ISP. Uz taj paket, bh. obavještajci su dobili program “FinTraining” za obuku u upotrebi programa. Osobe koje su pod nadzorom ne mogu nikako otkriti da su njihova računala ili pametni telefoni zaraženi, a tvrtka Gamma daje jamstvo da FinSpy neće otkriti antivirusni programi. Alat je zasigurno koristan za nadgledanje kriminalnih skupina, ali je problem što je softver zloupotrijebljen od totalitarističkih režima u svijetu. Tako je 2011. otkriveno da je egipatski režim neko vrijeme koristio ovaj program, a njegova funkcionalnost u pet mjeseci bila je jedna od tema egipatske vlade. Kupnja programa ipak nikad nije službeno potvrđena. Što se BiH tiče, softver mogu koristiti dva agenta, a omogućeno je praćenje deset meta. Osim BiH, još 16 zemalja koristi ovaj program: Australija, Nizozemska, Bangladeš, Belgija, Estonija, Mađarska, Italija, Mongolija, Nigerija, Pakistan, Singapur, Slovačka, Katar, Južna Afrika i Vijetnam.

To je otkrio jedan haker koji je u kolovozu upao u bazu FinFishera. “FinFisher” navodi da su njegovi proizvodi “inovativni cyber alati” za izvlačenje podataka, kao i da ih prodaje samo vladinim agencijama. Iz kompanije tvrde da se njihov softver ne može koristiti za masovni nadzor, već samo za praćenje pojedinaca. (az)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?