Cijene nastavljaju rasti

Od danas kruh skuplji za 20 feninga, pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

28.11.2022.
u 13:33

Val poskupljenja se nastavlja i na vidiku nema kraja, a od danas će u prodavaonicama građani BiH plaćati skuplji kruh. Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas – polubijeli, narodni kruh, od danas će biti skuplji za 20 feninga. 

Polubijeli i narodni kruh koštat će 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje kruha u tijeku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Također, na cijenu je utjecalo i poskupljenje goriva.

Banjolučki mediji javljaju da će od 1. prosinca u entitetu RS kruh također trebao poskupjeti za 10 feninga, a već sada u Banja Luci stoji 2 marke. Obični kruh (oko 600 grama) u tom gradu trenutno stoji od 1,80 do 2 KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom iduće godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platežna moć građana je u prosjeku ostala na istoj  razini prije poskupljenja. U najtežem položaju su umirovljenici i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupjeti i energenti.

Cijene kruha su porasle i u zemljama regije, kao i Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?