HAAG

Od generala Praljka Haaški sud traži povrat 2,8 mil. eura

'PRALJAK.1'
Foto: ' '
05.02.2014.
u 09:38

Praljkove pro bono odvjetnice Nika Pinter i Nataša Fauveau-Ivanović u podnesku kojim su odgovorile na zahtjev Tužiteljstva

Na zahtjev tajništva Haaškog suda da vrati 2,8 milijuna eura ovom sudu za troškove koji su mu isplaćeni na ime obrane, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak, na ovotjednoj statusnoj konferenciji kazao je da “nema novca”. Ovakvo inzistiranje tajništva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu Praljak je nazvao “besprizornom kampanjom tajništva s nevjerojatnom količinom laži, te da je čitav postupak koji se povodom troškova njegove obrane vodi nepravedan, jer se ne uzimaju u obzir njegovi argumenti”.

Praljkove pro bono odvjetnice Nika Pinter i Nataša Fauveau-Ivanović u podnesku kojim su odgovorile na zahtjev Tužiteljstva ističu kako se od Praljka prvo tražilo gotovo 3,3 milijuna eura na ime troškova obrane, a nakon što je Sudsko vijeće Tajništvu naložilo da taj iznos specificira po stavkama, on se smanjio za čak pola milijuna eura odnosno na 2,807.611,10 eura. Spomenuta brojka, prema tvrdnjama optuženog Slobodana Praljaka i odvjetničkog tima izmišljena je, i to na temelju pisanja nekih tiskovina u Hrvatskoj koje su tvrdile kako raspolaže imovinom vrijednom nekoliko milijuna eura. “Obrana je zabrinuta zbog pogreške u izračunu koja doseže gotovo pola milijuna eura”, navodi se u njihovu podnesku Haaškom sudu. Tajništvo Haaškoga suda 20. siječnja 2014. zatražilo je da Praljak vrati 2,8 milijuna eura sudu na ime troškova koje je ICTY isplatio za njegovu obranu. Slobodan Praljak je zajedno s ostalom petoricom bivših čelnika HR HB u prvostupanjskoj presudi osuđen na 20 godina zatvorske kazne.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?