Osiguravajuća društva

Od osiguranja vozila 1 posto ide na zaštitu od požara u FBiH

15.06.2016.
u 07:00

Osiguravajuća društva u Federaciji BiH protive se prijedlogu po kojem bi im se nametnula obveza uplate sredstava za djelatnost vatrogastva u iznosu od jedan posto naplaćene funkcionalne premije.

Uz pomoć Udruge poslodavaca FBiH pokrenula su inicijativu za ocjenu ustavnosti tog prijedloga koji se nalazi u novom, dopunjenom Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastva, napominjući kako on ne doprinosi kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta i smanjenju parafiskalnih nameta koje je federalna Vlada obećala provesti. Čak su, uz svoje obrazloženje, stavili i odluke Ustavnog suda Hrvatske i Ustavnog suda Republike Srpske iz kojih se vidi da je isti zakonski prijedlog, koji su vlasti u FBiH očito prepisale, proglašen neustavnim.

“Osporena odredba Zakona nameće se upravo na imovinu osiguravajućim društvima jer im se oduzima dio njihove premije. Jasno je utvrđeno da su osiguravajuća društva obvezna uplatiti šest posto, a jedan posto sredstava ide od neplaćene funkcionalne premije osiguranja.

Osporenom zakonskom odredbom osiguravajućim društvima nije osigurano uživanje prava jednakosti pred zakonom, nego su dovedena u neravnopravan položaj pred zakonom, kao i neravnopravan položaj na tržištu u odnosu na ostale gospodarske subjekte, čime su im ugrožena temeljna ljudska prava”, stoji, između ostalog, u reakciji Udruge poslodavaca FBiH, koja poziva vlasti da spornu odredbu ukinu.

Spornim zakonom predviđa se da bi društva za osiguranje i druge pravne osobe koje se bave osiguranjem imovine pravnih i fizičkih osoba ubuduće bili dužni izdvajati financijska sredstva za zaštitu od požara i vatrogastvo u iznosu od šest posto iz ukupnih premija neživotnih osiguranja, izuzimajući pri tome premiju za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, iz koje će se izdvajati za te svrhe jedan posto od ukupnog iznosa premije.

Zakon je donijela “platformaška” vlada, pozivajući se na posljedice velikih požara koji su srpnju i kolovozu 2012. godine harali većim prostorom Hercegovine i dijelom Bosne. Upravo su oni, kako stoji u odluci tadašnje vlasti, “nametnuli potrebu žurnog donošenja zakona, o čemu su Vlada Federacije BiH i Federalni stožer civilne zaštite donijeli posebne zaključke”.

Predložene izmjene temelje se na usklađivanju ovog zakona s drugim propisima i otklanjanju pogreške u određenim odredbama, ponajprije s odredbama Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih ili drugih nepogoda u BiH. Za općine koje imaju manje od 15.000 stanovnika ili su ekonomski nerazvijene, pa zbog toga nisu u mogućnosti u proračunu i drugim sredstvima predviđenim ovim zakonom u cjelini osigurati financijska sredstva potrebna za financiranje svoje profesionalne vatrogasne jedinice, dodatna sredstva trebaju osigurati županija i Federacija BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije