Posavska županija

Od ove školske godine uvedeno predškolsko obrazovanje

12.09.2016.
u 09:11

Nastava u sedam osnovnih i tri srednje škole na području PŽ-a započela je za nešto manje od 4000 učenika, od čega je oko 2500 učenika u osnovnim i oko 1400 učenika u srednjim školama PŽ-a. Tim povodom ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a Mario Pejić čestitao je početak nove nastavne godine svim učenicima i djelatnicima škola, piše Večernji list BiH.

Osigurane nove učionice

- Ono što je novina ove školske godine u PŽ-u je uvođenje predškolskog obrazovanja. Predškola je zakonom propisana za one učenike koji nisu obuhvaćeni predškolskim odgojem, u trajanju od 150-180 sati godišnje, naglasio je ministar Pejić i dodao: - Zahvaljujući međunarodnoj organizaciji Save the Children, osigurali smo 15 novih učionica, trening-centar kao i besplatan radni materijal te obuku nastavnika koja će krenuti sredinom rujna u OŠ u Orašju, kazao je. Program predškole djeci će omogućiti pripremu, prije svega za onu djecu koja nisu bila obuhvaćena predškolskim odgojem, kako bi se što bolje socijalizirali i pripremili za nastavu. Vlada PŽ-a nabavit će udžbenike za učenike prvih razreda, a njih je ove godine 239. Budući da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ove godine nije osiguralo sredstva za nabavu udžbenika za djecu socijalno ugroženih roditelja, Vlada PŽ-a će sufinancirati kupnju udžbenika za sve učenike od 2. do 9. razreda. Pejić ističe da je ovo program predškolskog odgoja koji je Ministarstvo objavilo tijekom prošle školske godine, gdje se jasno vidi kako se radi o programu kako bi se djeca socijalizirala kroz igru i druženje i na taj način pripremala za osnovnu školu. Prednost je i što se dijete upoznaje s prostorom u koji će iduće godine krenuti, s nastavnim osobljem i određenim obvezama, te na koncu i druženje s drugom djecom dva puta tjedno po dva sata provedena u školi sa svojim vršnjacima.

Uvjereni u uspjeh

– U programu nisu predviđeni udžbenici, a sav radni materijal je osigurala fondacija Save the Children. HBŽ je uz pomoć UNICEF-a uvela taj program prije 4-5 godina i imaju samo riječi hvale. Duboko sam uvjeren u korist i uspješnost ovoga projekta i na našem području, kaže Pejić. U dvije osnovne škole u Orašju i Odžaku, zbog proslave Kurban- bajrama, nastava neće biti organizirana danas, a u OŠ Stjepana Radića u Boku zbog patrona župe Imena Marijina O. Luka - Bok, pa za učenike prvih razreda i predškolskih odjela iz te tri škole nastava počinje u utorak, 13.rujna.

Nakon obilaska nekoliko škola, Pejić je pojasnio neke od radova koji su obavljeni za vrijeme školskog raspusta u školama.

Što se tiče infrastrukture, kaže Pejić, većina objekata je obnovljena preko ljeta i spremno je dočekala svoje učenike, međutim, neki objekti su u završnim fazama, prije svega oni na kojima su izvođeni veći radovi, kao što su područna škola u Oštroj Luci i škola u Odžaku. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?