NAMETI

Od ovog mjeseca računi za struju svima uvećani

'strujaa'
Foto: ''
06.12.2013.
u 09:06

Sredstva koja se dobiju od novih naknada neće ići na račune elektroprivrednih poduzeća u FBiH nego na zaseban račun Vlade FBiH

Račun za potrošnju električne energije za prosinac 2013. godine svim će građanima doći uvećan za naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracijskih postrojenja, potvrdili su iz EP BiH i EP HZ HB.

Zaseban račun

Sredstva koja se dobiju od tih naknada neće ići na račune elektroprivrednih poduzeća u FBiH nego na zaseban račun Vlade FBiH s kojeg bi, kako su naveli prilikom donošenja ove odluke u Vladi FBiH, sredstva trebala biti isplaćivana osobama i tvrtkama koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Kako su naveli iz EP HZ HB radi se o ponovnoj provedbi odluke Vlade FBiH koja je donesena 2011., ali je njena provedba bila prekinuta od siječnja 2012. do prosinca 2012. zbog određenih nedostataka i utvrđivanja zakonitosti provedbe. Budući da je Vlada sada donijela zakon, odluka je ponovno na snazi i kupci električne energije u FBiH su je dužni plaćati. Na osnovi ove odluke, JP EP BiH d.d. – Sarajevo i EP HZ HB Mostar će na računima za električnu energiju od 1.12.2013., obračunati i kao posebnu stavku naznačiti iznos ukupne naknade za poticanje. Ukupna naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje električne energije u kWh. Jedinični iznosi ovih naknada utvrđeni su odlukom i iznose 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 0,4 kV; 0,001 KM/kWh za kategoriju kupaca javna rasvjeta; 0,0008 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 10 kV; 0,0007 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 35 kV; 0,0005 KM/kWh za kategoriju kupaca na naponskoj razini 110 kV i više. Prema ovoj odluci naknada za kućanstvo s prosječnom potrošnjom električne energije trebala bi kako tvrde iz EP HZ HB iznositi najviše jednu KM. Ako uzmemo u obzir da je posljednji popis stanovništva u BiH pokazao da se na području FBiH nalazi 721.199 kućanstava, ne radi se o malim sredstvima.

Milijunski iznosi

Naime, ako uzmemo prosjek od 1 marke po kućanstvu, to bi na mjesečnoj razini značilo 720.000 maraka, a godišnje 8,640.000 KM koje će se iz džepova građana uliti u proračun Federacije BiH i s kojim će raspolagati Vlada FBiH. Ova odluka je, smatraju građani apsurdna, budući da elektroprivredna poduzeća u FBiH godišnje bilježe milijunske dobiti, te bi bilo logično da se sredstva za poticanje električne energije koriste iz dobiti tih poduzeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije