žepče

Od pet sudaca u Općinskom sudu samo jedan Hrvat

dsasa
16.01.2017.
u 17:30

Uz Jukićevo pitanje o nacionalnoj strukturu sudaca u Općinskom sudu u Žepču, iz Kluba Hrvata prema ministarstvu pravde Federacije BiH upućena je i inicijativa kojom su zatražene izmjene i dopune Zakona o sudovima koje bi omogućila osnivanje Općinskih sudova u Posušju i Grudama.

Dio zastupničkih pitanja i inicijativa upućenih na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je održana proteklog tjedna, odnosio se na rad pravosuđa u BiH. Damir Jukić, zastupnik u Klubu Hrvata u Domu naroda, uputio je pitanje Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Tiče se imenovanja sudaca u općini Žepče, odnosno nacionalne zastupljenosti u ovoj pravosudnoj ustanovi koja je, prema Jukićevim saznanjima, na štetu Hrvata, piše Artinfo.ba

"Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno, jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?", pitanje je koje je Jukić uputio VSTV-u BiH.

Pri tomu je podsjetio kako važeće zakonske odredbe jasno definiraju kako sastav Sudova treba odražavati nacionalnu strukturu stanovništva u pojedinoj općini.

"Prema starom ali i novom popisu stanovništva u Žepču je oko 60% Hrvata, a samo je jedan od ukupno pet sudaca u Općinskom sudu u Žepču Hrvat", istaknuo je Jukić.

Po njegovim riječima, prvi je ovo put da netko postavlja pitanje o nacionalnom sastavu sudaca u Žepču, iako je neprikladna nacionalna zastupljenost sudaca Općinskog suda dugogodišnji problem Hrvata u ovoj općini.

Uz Jukićevo pitanje o nacionalnoj strukturu sudaca u Općinskom sudu u Žepču, iz Kluba Hrvata prema ministarstvu pravde Federacije BiH upućena je i inicijativa kojom su zatražene izmjene i dopune Zakona o sudovima koje bi omogućila osnivanje Općinskih sudova u Posušju i Grudama. U obrazloženju inicijative stoji kako se broj stanovnika u dvije spomenute općine Zapadno-hercegovačke županije značajno povećao. Prema popisu iz 2013. godine Posušje ima 20 477, a Grude 17. 134 stanovnika. Kao jedan od razloga otvaranju Sudova u Posušju i Grudama je i udaljenost od postojećih u Ljubuškom i Širokom Brijegu veća od 30 km. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije