protiv COVID-19

Od početka listopada u ZDŽ propalo više od 4.000 cjepiva

cjepivo astrazeneca
Bruno Bebert/Bestimage/PIXSELL
15.10.2021.
u 17:32

Od početka listopada do danas, na području Zeničko-dobojske županije propalo je više od 4.000 cjepiva protiv COVID-19.

Kazao nam je to dr. Alisa Kozica, šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, i dodao da se radi većinom o cjepivima AstraZeneca.

- Cjepiva su odbačena, a razloga su dva - ili je tijekom cijepljenja ostala jedna ili dvije neiskorištene doze ili nekim istekao rok trajanja. Naglašavam da na području ZDŽ do kraja rujna gotovo da nije bilo odbačenih cjepiva no situacija se u ovom mjesecu promijenila – ističe Kozica, piše Faktor. 

ZDŽ trenutno raspolaže sa oko 55.000 AstraZeneca i Sinopharm cjepiva. U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica navode kako je rok trajanja tim dozama kraj listopada. Pitanje je koliko će ih još propasti jer, kako navode voditelji imunizacije u ovoj županiji interes za cijepljenjem među građanima u posljednje vrijeme je znatno opao.

- Ljudi su jednostvano nezainteresirani za cijepljenje, a i oni koji se odluče primiti, u većini slučajeva traže Pfizer cjepivo. Problem je što tog cjepiva nema jer sve što smo imali za prvu i drugu dozu po planu, potrošili smo – naglašava Kozica.

U ovoj županiji do sada je prvom dozom cijepljeno oko 25,5 posto, a sa dvije oko 18,6 posto u ukupnog broja stanovnika. Trenutno je u bolnici u Zenici hospitalizirano 47 pacijenata sa COVID-19, od čega su tri osobe na respiratoru.

- Ono što je uočljivo jeste da su većina hospitaliziranih sa srednjom i teškom kiničkom slikom necijepljeni građani, pa bi apelirao da to urade. Ne znam, iz kojih razloga se favoriziraju samo neki proizvođači cjepiva i zašto uopće imaju bilo kakve sumnje u cjepiva. Iz Italije nam dolaze informacije da su uspjeli cijepiti 80 posto građana, a sada polako ukidaju mjere. Zašto ne bismo izvukli pouku iz toga i još nekih zemalja koje su postigle visok stupanj imunizacije i sada se vraćaju normalnom životu – kaže Kozica.

Od početka pandemije u ZDŽ su COVID-19 preboljele 11.403 osobe, a prijavljeno je 1.188 preminulih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije