Posjet župi Uznesenja BDM u Sanskome Mostu

Od prijeratnih 1656, danas je 168 vjernika među kojima 10 djece

zupanski
Foto: Samir Tulić/Vecernji.ba
1/5
17.10.2014.
u 10:10

Župnik skrbi za starije osobe za koje se nema tko skrbiti

Župa UBDM u Sanskome Mostu datira još od srednjega vijeka. Od prijeratnih 1656, danas u njoj živi tek 168 vjernika. Župna crkva je razarana čak tri puta, posljednji put u kolovozu 1995. kada je potpuno porušena, a obnovljena odmah poslije Domovinskog rata. Župu i župnu crkvu u Sanskome Mostu posjetili smo a tamo su nas srdačno ugostili fra Ivica Matić, župnik sanski i nekolicina župljana. - Župa je nekad davno bila u sklopu jedne velike, majdanske župe, nakon čega je podijeljena na Sasinu čija je župa pokrivala ovo područje, kaže fra Ivica Matić i dodaje kako 1884. prelazi sa sjedištem u Sanski Most, 1914. ponovno se utemeljuje župa Sasina, odnosno, dijeli se od župe Sanski Most. Od 1884. ona nosi ima UBDM, kaže župnik. - Odmah iza rata je izgrađena nova crkva u kojoj se možemo okupljati, slaviti Boga, kazao je fra Ivica Matić.

Na misama 40 vjernika

Mladi su napustili ovu župu. Većina ih je u RH, ali i u Kanadi, Americi, Novome Zelandu, Nizozemskoj, u cijelome svijetu. - Bliži, iz Hrvatske, uglavnom dođu, oni dalji, rjeđe. Razumljivo. Ovi bliži dođu, pogotovo, na patron župe, Veliku Gospu. Tih dana ovdje vlada veselje i radost. Mise održavamo samo nedjeljom i svetkovinom. Prosječno na misu dođe četrdesetak pa i više osoba, kaže župnik. - Imamo petero djece koja na mise redovito dolaze. Imamo crkveni vjeronauk subotom zbog lakše organizacije. Spajamo djecu iz dvije župe, Sasine i Sanskoga Mosta u jedno, a subotom dolaze i na školski vjeronauk koji pohađaju u školi i na taj način dobivaju ocjene, kaže fra Ivica.

- Zajedno s nama uče kako bi jednoga dana bili ono što smo mi sada. Zbog malo djece ujedinjujemo ove dvije župe da ih makar bude desetak na jednome mjestu kako bi osjetili što to znači uistinu živjeti vjeru. Među malobrojnim najmlađim župljanima u Sanskome Mostu su i učenici sanskih OŠ Goran Pranjić te Josipa i Snježana Grgić. - Dobar sam učenik iz vjeronauka zato što ga volim. Zavoljeli smo zbog svećenika koji nas uvodi u to. Dolazim redovito na mise. Ja sam ministrant, kaže Goran. Uz najmlađe župljane u župnoj crkvi zatekli smo i nekoliko starijih vjernika.

Župnik - liječnik u kući

Župnik je govorio i o skrbi za starije osobe za koje se nema tko skrbiti.

- Maloprije smo se vratili iz Hitne službe Doma zdravlja u koju smo iz župe Sasina odvezli jednoga bolesnog i starijeg i usamljenog župljanina kojemu je pružena zdravstvena usluga. Briga za čovjeka je prioritet, kaže župnik fra Ivica Matić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?