najmanja općina u FBiH

Od prijeratnih tisuću, osnovnu školu u Dobretićima danas pohađa tek 17 učenika

31.03.2019.
u 19:26

U najmanjoj općini na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine Dobretićima nastavljeni su radovi na obnovi i uređenju Osnovne škole Braće Jezerčić.

Zgrada je u ratu 90-ih godina protekloga stoljeća do temelja porušena, a s obnovom se počelo nakon rata kada je u školi, osim krova, obnovljena trećina učionica kako bi se mogla izvoditi nastava, piše Večernji list BiH. 

Prekogranična suradnja

Tek prije šest godina, točnije 2013., ponovno se krenulo s adaptacijom škole, korak po korak, jer za Dobretiće su 80 tisuća konvertibilnih maraka, kolika je vrijednost projekta adaptacije škole, ogromna sredstva.

- Kroz projekt prekogranične suradnje s općinom Gornji Bogićevci u Republici Hrvatskoj 2013. godine obnovljena je jedna učionica s kuhinjom za potrebe okupljanja mještana te razne proslave. Nakon toga smo 2017. godine napravili betonski pristup školi, nabavili opremu za dvoranu te uredili kuhinju.

Krajem protekle, 2018. godine u jednoj učionici i sanitarnim čvorovima zamijenjena su prozorska okna. Projekt je financiran iz proračuna Srednjobosanske županije dok je sredstvima Vlade Republike Hrvatske saniran jedan sanitarni čvor. U tijeku su radovi na sanaciji drugoga sanitarnog čvora, predulaza, stubišta i prolaza za sportsku dvoranu. Ovoga puta sredstva su iz proračuna općine Dobretići - kaže načelnik ove srednjobosanske općine Ivo Čakarić.

Simbol obnove života

Osnovnu školu Braće Jezerčić u Dobretićima danas pohađa 17 učenika. Nekada ih je bilo i više od tisuću. Rat je učinio svoje te je stanovništvo Dobretića protjerano.

Obiteljske kuće i drugi objekti, poput nekadašnje zgrade Osnovne škole Fra Marka Dobretića, potpuno su uništeni. Za povratnike u ovu srednjobosansku općinu školska zgrada na neki je način simbol obnove života te je završetak projekta njezine adaptacije među prioritetima u toj općini kako bi učenici imali barem osnovne uvjete za školovanje.

- U nekim učionicima uopće nema prozora. To dovoljno govori o potrebi da projekt adaptacije škole treba privesti kraju - ističe Ivo Čakarić, načelnik Dobretića, najmanje općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?