Biogrački prvaci

Od šestero nagrađenih osnovaca, čak troje bilo je s Mostarskoga blata

15.05.2020.
u 09:00

Tijekom školske 2019./2020. godine muze su uistinu bile sklone članovima literarne sekcije Osnovne škole Biograci, koji su se rado laćali pera prkoseći koronapošasti te dokazivali svoje neosporno literarno nadahnuće. Kao i mnogo puta dosad, radove su im objavljivale najčitanije tiskovine, a njihov trud znao je uroditi plodom na najuglednijim literarnim nadmetanjima. Tako su na dvama tradicionalnim natjecanjima u lijepome pisanju osvojili vodeća mjesta te time na sebi svojstven način uvezali početak i svršetak školske godine na izmaku.

Još početkom listopada 2019. širokobriješki ogranak Matice hrvatske pozvao je sve osnovnoškolce i srednjoškolce na sudjelovanje u tradicionalnom literarnom nadmetanju Matičina nagrada. Između desetaka prispjelih učeničkih radova osnovaca, Matičino stručno povjerenstvo imalo je nimalo lagan zadatak: odabrati troje najuspješnijih u dvjema kategorijama – poezija i proza. Od sveukupno šestero nagrađenih osnovaca, čak troje bilo je s Mostarskoga blata, čime je Osnovna škola Biograci ponovila lanjski uspjeh. Štoviše, riječ je o istim mladim spisateljima koji su i godinu dana prije dogurali do vodećih mjesta na Matičinoj nagradi, a to su Josipa Čović, Ana Rozić i Teo Tole. K tome, svi su učenici istog odjela, 9. b.

Usred ovog proljeća 2020. godine, dok su učenici diljem svijeta uslijed pandemije zaokupljeni nastavom na daljinu, sve tri bosanskohercegovačke pošte odabrale su pobjednički učenički uradak na tradicionalnom literarnom natjecanju “Najljepše pismo za mlade”. Ovogodišnja tema glasila je “Što biste poručili odraslima o svijetu u kojem živimo?”, a prvoplasirani rad napisala je učenica 7.a Osnovne škole Biograci Ana Lasić.

- Na pisanje ovog pisma pripremala sam se više tjedana. Nastavnik hrvatskog jezika Miro Naletilić često nam zadaje nove teme za naše sastavke, razgovara s nama, uči nas i prijateljski upozorava na naše dobre i loše strane.

Obožavam pismeno izražavanje i zanimljivu nastavu hrvatskog jezika, na kojoj kod nas uvijek vlada vedro raspoloženje. U pisanju mi se zna dogoditi previše pravopisnih pogrešaka, ali ovoga puta baš sam pazila da ih ne bude i dugo prepravljala svoje pismo. Čini se da se sav trud isplatio – rekla nam je autorica pobjedničkog pisma, koja je svoj sastavak oblikovala kao svojevrsnu čestitku svojoj majci i bakama u povodu Dana žena. Zanimljivo je da su Anino rodno selo Jare, njezina škola i nastavnik Naletilić i prije sedam godina na istom ovom natjecanju bili prvoplasirani s učenikom Ivom Buhačem, koji je tad pisao pobjedničko pismo svojem sportskom uzoru – Ivici Kosteliću. Ove godine otežavajuća okolnost bila je pojava pandemije i u njezinu selu, ali Ana je kreativno iskoristila vrijeme provedeno među četiri zida i stekla status državne prvakinje u pisanju pisama za mlade. Inače, ovo natjecanje već 49. godinu zaredom organizira Svjetski poštanski savez, a svečanost dodjele nagrada na državnoj razini planirana je za listopad 2020. godine u Sarajevu, u povodu Svjetskog dana pošte.

Nakon brojnih nagrada na eminentnim literarnim nadmetanjima (pisanje pisama za mlade, natječaj Vicepostulature, Dani hrvatskog jezika, Tropletov natječaj...), učenike Osnovne škole Biograci s pravom bije glas da se među njima skrivaju istinski majstori lijepe pisane riječi. Oni tvrde da se ništa u životu ne može postići bez ljubavi i zalaganja, a da su u pravu – svjedoče rezultati njihova rada iz godine u godinu.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?