Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar

Od sljedeće školske godine tri nova smjera za školovanje

hhh
20.06.2016.
u 09:56

S ciljem omogućavanja kvalitetnijeg obrazovanja s kojim bi stekli bolji osnov za upis na visokoškolske ustanove Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca Mostar od sljedeće školske godine ima tri nova smjera.
Tehničar geodezije i geoinformatike
Tehničar geodezije i geoinformatike obavlja poslove mjerenja zemljišta te njihovo prikazivanje na planovima, odnosno kartama. Razvojem tehnologija rađa se potreba za korištenjem geoinformatike te se svi podatci prikazuju i obrađuju u digitalnom obliku pomoću CAD programa i baze podataka.
Računalni tehničar u graditeljstvu
Računalni tehničar u graditeljstvu stječe znanja i vještine iz raznih područja graditeljstva. U ovom zanimanju učenici se koriste računalom kao osnovnim "alatom" za niz nastavnih predmeta, a poseban naglasak je na CAD tehnologijama i korištenju softvera za tehničko crtanje odnosno konstruiranje.
Tehničar eko i održive gradnje
Tehničar eko i održive gradnje pruža učenicima temeljna znanja iz graditeljstva, kao i znanja iz održive gradnje, ekologije i zaštite okoliša. Program je namijenjen učenicima koje zanima graditeljstvo, prirodoslovlje i nove tehnologije.
Ova škola uz navedene nove smjerove i dalje budućim srednjoškolcima nudi smjerove: građevinskog tehničara viskogradnje, građevinskog tehničara niskogradnje, dizajnera interijera, te obrtnička zanimanja koja su tražena posebice u inozemstvu, a to su keramičari/oblagači i monteri suhe gradnje.
Predmeti koji se vrednuju pri upisu u sve četverogodišnje programe, osim za dizajnere interijera, su: hrvatski jezik, matematika, strani jezik, tehničko crtanje i fizika, a za dizajn interijera vrednuje se likovna kultura umjesto fizike.   
Građevinska škola prepoznatljiva je po svojoj iznimnoj športskoj sekciji, gdje učenici naše škole postižu zavidne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima najviše u odbojci, nogometu, rukometu, atletici, krosu... Od školske 2016./17. godine osoblje škole će intezivno raditi na uvođenju novih sekcija. 
Temeljem Sporazuma o razumijevanju kojega je prof. Branko Landeka, ravnatelj Srednje građevinske škole potpisao s predstavnicima Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Vlade HNŽ-a uvjeti boravka i rada učenika bit će uskoro značajno poboljšani uz istovremenu uštedu električne energije. Naime, Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca jedna je od šest škola s područja HNŽ-a u kojima će u sklopu projekta ''Energetska učinkovitost BiH'' biti izmijenjeni otvori, postavljene termo-fasade, obnovljeni krovovi i podovi, te sustavi grijanja i rasvjete. 
Napomenimo i to kako je spomenuta škola nagrađena prvim mjestom u izboru za najuređenije školsko dvorište na natječaju kojega je s ciljem unaprjeđenja odgovornosti prema zaštiti životne sredine raspisao  Grad Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?